Édouard Louis’nin son romanı Şiddetin Tarihi, Deniz Gezgin’in doğanın ve yerkürenin alaşağı olduğu yeni romanı Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar, Marguerite Duras’ın iki sıradan kişinin parkta geçen diyaloglarından oluşan kısa romanı Parkta ve Elisa Shua Dusapin’in 2021 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülen romanı Sokço’da Kış, Can Yayınları’nın şubat kitapları arasında.
Tanıtım bülteninden
Deniz Gezgin / Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar
Deniz Gezgin, Ahraz ve YerKuşAğı‘ndan sonra sınırsız bir hayal gücüyle biçimlendirdiği yeni romanı Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar‘da, yerkürenin en kuytularına nüfuz edip yaşama ve yaşamın karşısında duran güçlere ses veriyor.
Édouard Louis / Şiddetin Tarihi (çev. Ayberk Erkay)
Édouard Louis’nin son romanı Şiddetin Tarihi, 2012 yılının Paris’inde, arkadaşlarıyla yediği Noel yemeğinin ardından yolda tanıştığı Reda ile hayatı kabusa dönen Édouard Louis’nin gecesini, Reda bir anda tarifsiz bir şiddetin failine dönüşmesinin hikâyesini göçmenlik, ırkçılık, eril şiddet ve travma üzerinden anlamlandırıyor.
Memduh Şevket Esendal / Mendil Altında & Temiz Sevgiler
Modern Türk edebiyatının en büyük öykücülerinden olan Memduh Şevket Esendal’ın öykülerini bir araya getiren Temiz Sevgiler ve ilk olarak 1946 yılında yayımlanan öykü kitabı Mendil Altında, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor.
Johann Wolfgang Goethe / Faust: Bir Fragman (çev. Yüksel Pazarkaya)
Goethe, henüz 21 yaşındayken yıllar sonra yaratacağı efsanevi Faust karakterini önceleyen Urfaust isimli bir eser üzerinde çalışmaya başlamıştı. Bu yapıta eklenen yeni sahneler ve diyaloglarla Goethe başyapıta giden ikinci adımı atmış ve Faust: Bir Fragman, 1790 yılında yayımlanmıştı. Kendi başına bağımsız bir bütün olarak kabul edilebilecek bu metin, Can Yayınları’nın Kısa Klasikler dizisinde.
Mahir Ünsal Eriş / Öbürküler
Mahir Ünsal Eriş’in 2017 tarihli romanı edebiyatımızın belli başlı klasiklerine göndermelerle dolu, hüzünlü olduğu kadar gerilimli ve sürprizli bir hikâye anlatırken; taşradan büyükşehre göçüp kaybolan, yabancılaşan insanların suretinde görmezden gelinen öbürküleri ve alttan alta da tarihin yutup öğüttüğü diğer “öbürküler”i merkeze yerleştiriyor.
Marguerite Duras / Parkta (çev. Şirin Etik)
1953 yılında yayımlanan Parkta, hayatları bir parkta kesişen iki yabancının kendilerini umut, umutsuzluk, ev, evsizlik, evlilik, yalnızlık ve beklentilerle bezenmiş bir sohbette bulmasını konu ediniyor. Duras’ın bu kısacık romanı incelikli, felsefi diyaloglarla ördüğü evrensel bir insanlık durumu.
Walter Benjamin / Teknik Olarak Yeniden-Üretilebilirlik Çağında Sanat Eseri (çev. Ogün Duman)
İlk olarak 1936’da kısaltılmış Fransızca çevirisiyle yayımlanan Teknik Olarak Yeniden Üretilebilirlik Çağında Sanat Eseri, Walter Benjamin’in Paris’te, sürgünde olduğu dönemin bir eseri. Benjamin’in “materyalizmin adına layık ilk sanat kuramı” olarak tanımladığı, 60’lı ve 70’li yıllarda yeniden keşfedilen metin; 80’lerden beri de modern kültür ve medya teorilerinin temel metinlerinden biri olarak kabul ediliyor.
James Fenimore Cooper / Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi (çev. Cahit Kaya)
İlk olarak 1843 yılında seri halinde Graham’s Magazine adlı dergide yayımlanan ve anlatıcısı “cep mendili” olan Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi, “bir cep mendili, bulunduğu topluma dair neler gözlemlemiştir, neler söyleyebilir?” sorusunun peşinden giden, anlatıcısı gibi elden ele gezinen bir roman.
edebiyathaber.net (2 Şubat 2023)