Cesar Vallejo’nun “Vahşi Fabl” adlı kitabı, Beyza Fırat çevirisiyle Ketebe Yayınları tarafından geçen yıl yayımlandı. Bu zengin edebi külliyatı öneriyoruz.
Tanıtım bülteninden
Daha ziyade şairliğiyle bilinse de aslında Latin Amerika’nın en usta nasirlerinden olan Cesar Vallejo’nun bütün kurmacaları Vahşi Fabl’da toplanıyor.
Öykülerinde, kısacık ama yoğun romanlarında incelikli bir üslup ve yer yer şairliğini ele veren imgeci bir anlatım kullanan Vallejo’nun tematik yelpazesi de epey geniştir: Ustanın dikkatini Perulu madencilerin trajedisi de Gotik bir aşk hikâyesi de içinde bulunduğu ağır şartları anlayamayan zavallı bir çocuk da bütün şaşaasıyla kurban ayini yöneten İnka imparatoru da çeker.
“Paco Yunque” adlı uzun öyküsü vatanı Peru’da bütün ilkokullarda okutulan Vallejo’nun öyküleri ve romanları, Beyza Fırat’ın titiz çevirisi ve kapsamlı sunuşuyla ilk kez Türkçede.
Cesar Abraham Vallejo Mendoza
Perulu şair ve yazar. 16 Mart 1892’de Santiago de Chuco, Peru’da doğdu. 15 Nisan 1938’de Paris’te öldü. 20. yüzyılın en önemli şairlerinden kabul ediliyor. Vallejo’nun dilin imkanlarını zorlayan, modernist şiirlerden oluşan ilk kitabı Los heraldos negros (Kara Haberciler) 1918 yılında, dünya çapında ses getiren Trilce ise 1922 yılında yayımlandı. Eleştirmen Thomas Merton’a göre Dante’den sonra dünyaya gelmiş en büyük evrensel şair olan Vallejo, ilk nesir çalışması olan “Ölçekler”i 1923’te gazetede tefrika etti. Bu çalışması, deneysel fragman ve anlatılardan oluşan bir seçkidir. Aynı yıl, bir daha memleketine geri dönmemek üzere Avrupa’ya doğru yola çıktı. Yaşamının büyük bölümünü Paris’te geçirdi. Çevirmenlik, öğretmenlik ve gazetecilik gibi çeşitli işlerde çalıştı. Yaşamının son aşamasında, her ne kadar ölümünün ardından ortaya çıkacak olan bir seri şiir yazmış olsa da, şiir kitabı yayımlamadı. Bu zaman zarfında yalnızca nesir çalışmaları okuyucusuyla buluştu. İşçi sınıfının ve yerel halkın anlatıldığı El tungsteno (Tungsten) ve tarihsel bir arka planı olan Rusia an 1931 (1931 Rusya’sı) ise kitaplaştı. Sonradan ortaya çıkan şiirleri ise iki kitapta bir araya getirildi: Poemas humanos (İnsan Şiirleri) ve Espana, aparta de mi este calis (İspanya, Uzaklaştır Benden Şu Kadehi). Her iki kitap da eşi Georgette Vallejo’nun çabaları sayesinde ölümünden bir yıl sonra, 1939’da yayımlandı.
edebiyathaber.net (24 Şubat 2023)