Tam bir İzmirli olan Ali Kocatepe kuşkusuz Türk Pop müzik tarihinde çok önemli yeri olan bir isim. Dolayısıyla bu ismin yazacakları aslında emeklemeye başlayan 60’lı yılları kapsayan pop/hafif müziğimizin gelişiminin anlaşılması bakımından çok önemli. Ancak Kocatepe’nin yeni kitabı “Nereden Geldi Bu İlham Perileri” bir Ali Kocatepe biyografisi değil kuşkusuz. Zira yorumcu ve söz yazarı Kocatepe, öncesinde 2011 yılında “Hey Gidi Dünya Hey “isimli bir öz yaşam kitabı çıkartmıştı. Doğan Kitap’tan çıkan son kitabında ise kitabın arka kapak tanıtım yazısında da belirtildiği üzere bu bir eser öyküleri kitabı. “… 1964’ten günümüze, Ali Kocatepe’nin dillere dolanan, anılara yerleşen, klasikleşmiş otuz şarkısının birbirinden ilginç öyküleri sizlerle. Ruhunuza dokunan şarkıların nasıl bestelendiğini, sözlerinin nasıl yazıldığını, hangi duygularla yaratıldığını bu kitapta okuyacaksınız. Türk pop müzik tarihinin bir panoramasını göreceksiniz.” Evet, bu arka kapak yazısından da anlaşıldığı üzere Kocatepe çok uzun süreyi kapsayan, şarkıları birçok kuşağın dillerinden düşmeyen eserlerinin öyküsünü anlatıyor. Bu öyküler okuyanlar için oldukça zenginleştirici. Daha önce kimi şair şiirlerinin ya da roman yazarlarına ilham olan olayların öykülerini de okumuştuk. Benzer şekilde bu kez şarkı sözleri o eser sahibinin kaleminden önümüze seriliyor. Yazılan sözler sadece sanatçının kendi iç duygusunu ele vermiyor. Aynı zamanda klişe tabir ile dönemin ruhunun da resmini çiziyor. Zira yer yer Kocatepe, ülke koşullarını, o dönemdeki ülke ve dünya politik gelişmelerini de sayfalarına dökmüş. Sanatçı sadece şarkı sözü yazarı değil, aynı zamanda besteci ve yorumlayıcı bir kişilik. Politik simgesel özellikleri bulunan Sabahattin Ali ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden de çok sayıda eser üretmiş ve bu yapıtların geniş kitlelerce buluşmasına vesile olmuş bir isim. Dolayısıyla dönemin politik ortamının gadrine uğrayan bu yazarların eserlerinin hangi politik düzlemde bir şarkı haline getirildiğinin bilinmesi de ister istemez kitabı bir klasik yazar otobiyografisinden ayırıyor. Bu anlamda 68 ruhunun gençlik dalgası çoğu kimse gibi Kocatepe’yi de çokça etkilemiş. Bu durumu kitabın henüz başında “Yeni Bir Dünya İçin” başlığında “68 Kuşağına Armağanımdır” kısmında oldukça berrak bir şekilde anlatıyor…
İlham Perileri Hep Yanında…
Doğan Kitap tarafından yayınlanan, 177 sayfadan ibaret “Nereden Geldi Bu İlham Perileri” sanatçının samimiyetinin de etkisi ile bir solukta kolayca okunan bir kitap. Kitabın bir işlevsel yönü de Kocatepe şarkılarının çetelesini tutmaya imkân vermesi. Her bir şarkı öyküsü bölümünün sonunda o şarkının sözleri de yer alıyor. Ben kitabı okuduğumda her bir bölüm sonundaki bu şarkıları yeniden internetten dinledim, bunu okurlara da öneririm. Böylelikle şarkıların başta anlatılan öyküsü daha bir anlaşılır hale geliyor. Böylelikle sanatçıya ilham olan kaynaklar daha berraklaşıyor. Tüm bunlar bize kitabın arka kapağından da anlaşıldığı üzere ilham perilerinin herkesi ziyaret etmediğini ama Ali Kocatepe’nin yanından da eksik kalmadıklarını gösteriyor.
Sanatçının şiirleri besteleyen çalışmalarının yanında aynı zamanda kentlere ilişkin de çok sayıda şarkı sözü ve bestesi var. Örneğin, ayrıntıları ile anlattığı “Akdeniz Çocukları”, Akdeniz Festivali için bir şarkı bestesi. “Antalya’ya Koş” ise 1974 yılındaki Antalya Altın Portakal Film Festivali etkinliklerinde kullanılmak üzere sipariş edilmiş bir beste. Tabi ki kent bahsi açıldığında Kocatepe için İzmir’in yeri çok ayrı. Kitapta önemli İzmir kent tarihçilerinden Yaşar Aksoy’un anlattığı bir gerçek yaşanmışlıktan bestelenen “Kemeraltı Güzeli” ve tarihi İzmir Saat Kulesi için bestelenen “Vay Duruşun Pek Yaman” kısımları da dikkate değer diğer kent anlatıları. Yazarın İzmir’e bağlılığı gibi dokunaklı bir diğer kısım ise babası Recep Kocatepe, eşi Aysun Kocatepe ve sevgili kızları İlkyaz’a ilişkin samimiyet akan satırlar. Ali Kocatepe için dostlukların yeri de çok ayrı. Bunu Hıncal Uluç, Sezen Aksu, Onno Tunç ile ilgili sürekli bir kısım anekdotları sevgi ile anlatmasından anlamak mümkün. Bu isimlerin Ali Kocatepe eserlerinin ortaya çıkmasında katkıları çok büyük…
Sunuşun Sedat Örsel, son sözün ise Mehmet Karabel tarafından kaleme alındığı kitap, henüz çok başlarında olan Türk Hafif ve Pop müziğinin nerede ise en başından beri tanığı olan, üç yüzden fazla şarkı sözü besteleyen ve söz yazan önemli bir sanatçının Eurovision serüvenlerimizden, günümüz popuna kadar etkide bulunduğu eserlerinin bütünlüklü olarak anlaşılması bakımından çok önemli bir çalışma. Son sözü yazan Mehmet Karabel’in satırlarından dökülenler aslında tüm yazılanların özeti gibi: “… Ali Kocatepe Türkiye’nin en önemli sanatçılarından biridir. Mütevazıdır. Ulusal ve uluslararası onlarca yarışmaların ödüllerini kucaklasa da şöhret onu değil, o şöhreti parlatmıştır. Ali Kocatepe’nin on yıl önce kaleme aldığı Hey Gidi Dünya Hey: Anılarla Piştim, Şimdi Demleniyorum kitabını da okumalısınız. Bana hak vereceksiniz. Çünkü o hâlâ hayranlarının kalbinde harbi bir İzmir delikanlısı. Nokta…”
edebiyathaber.net (10 Mart 2023)