Philip J. Kain’in “Marx ve Etik” adlı kitabı, Yavuz Kılıç çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Marx’ın erken dönem yazılarından sonraki dönemde yazdıklarına uzanan bir çizgide onun etik üzerine düşüncelerini kapsamlı bir incelemeye tutan Philip J. Kain, Marx’ın etik anlayışının, etik kavramına yaklaşımının farklı dönemlerde geçirdiği çeşitli değişim ve dönüşümlerin izini sürüyor. Marx ve Etik, bir yandan Marx’ın kendi görüşlerini temellendirdiği Aristoteles, Kant, Hegel gibi isimleri, onlarla birleştiği ve ayrıldığı noktaları etraflı biçimde ele alırken bir yandan da Marx üzerine yazan çağdaş bazı düşünürlerin görüşlerini masaya yatırıyor, yaptığı değerlendirmelerle tartışmalara önemli bir katkı sunuyor; Marx’ın etik anlayışında değişmeler olduğu iddiasını ortaya koymanın, Marx’ın düşüncesinin farklı dönemlerinin daha dikkatli bir çözümlemesini olanaklı kılacağını ileri sürüyor. Marx’ın entelektüel gelişimini takip açısından önemli olduğu kadar devlet, toplum, emek, yabancılaşma, özgürlük, ahlâk ve “öz” kavramlarına verdiği anlam gibi konularda da kapsamlı bir çalışma…
“Marx’ın, düşüncesinin her döneminde sadık kaldığı tek bir etik kuramı olduğunu düşünmediğimden, bu kitaba Marx’ın Etiği değil de Marx ve Etik adını verdim. (…) Benim Marx’la ilgili yorumum, Marx üzerine yazan çağdaş kimi düşünürlerinkinden çok keskin biçimde farklı.”
“Bu kitap, Marx’ın etik düşüncesini anlamamıza kayda değer ve (…) ufuk açıcı bir katkıdır.”
International Studies in Philosophy
Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.
1943 yılında doğan Kain, San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde felsefe doktorasını tamamladıktan sonra çeşitli üniversitelerde ders verdi. Post-Kantçı felsefe üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Kain’in başlıca ilgi alanları siyaset felsefesi, özellikle Hegel, Marx, Nietzsche ve Kant’tır. Yayımlanmış çok sayıda makalesi ve kitabı olan Kain, Santa Clara Üniversitesi’nde felsefe profesörüdür.
edebiyathaber.net (25 Mayıs 2023)