Kaan Tanyeri’nin Edebiyat Göstergebilimine Giriş-Anlambilimsel Varyant adlı kitabı Çizgi Kitabevi tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Türkiye Göstergebilim Çevresi’nin fikir sahibi ve kurucu üyesi Kaan Tanyeri, Kasım 2022’de Çizgi Kitabevi’nden çıkan “Edebiyat Göstergebilimine Giriş-Anlambilimsel Varyant” başlıklı kitabının gördüğü ilgiden memnun. Anılan kitabın şiir, öykü ya da roman gibi edebiyatın bilinen türlerinden olmadığını belirten Tanyeri, “Bu kitabı kendim, öğrencilerim ve özellikle Türk edebiyatı araştırmacıları için bir ders olarak kabul ediyorum. Edebiyatımız köklü ve değerli fakat, edebiyata yaklaşımımızı derinleştirmemiz gerekiyor” dedi. “Kuram” ve “Uygulama” olmak üzere iki bölümden oluşan kitap 160 sayfa.
Göstergebilimin, anlamlı bütünlerin çözümlenmesinde kullanılması ve edebi metinlere göstergebilimin teknikleriyle yaklaşılması halinde, anlam ve anlama açısından önemli sonuçlar ortaya koyacağının vurgulandığı kitabın arka kapak yazısı özetle şöyle:
“Sorunların her defasında ‘ne’ ve ‘nasıl’ karşıtlığında takılı kaldığını, orada adeta bir düğüm olduğunu ve çözülemediğini gördüm. Ne yazık ki ülkemizdeki eleştiri eksikliği, bu düğümün bağcıklarını da sıkıyor.”
Çalışmalarını genellikle anlambilim ve göstergebilim odağında sürdüren Kaan Tanyeri’nin, kuramsal yaklaşımlarının bir örneğini oluşturan “Edebiyat Göstergebilimine Giriş-Anlambilimsel Varyant” başlıklı kitap, yazarın doktora tezinden üretilmiş bir çalışma.
edebiyathaber.net (10 Temmuz 2023)