Selahattin Hilav’ın eskimeyen yapıtı, “Edebiyat Yazıları” Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda yer almakta. Bu önemli çalışmayı okurlarımıza öneriyoruz.
Tanıtım metninden:
Nazım Hikmet’e, Kemal Tahir’e, A. Hamdi Tanpınar’a, çeşitli şairlere ve edebiyat sorunlarına ilişkin bu yazılar gerçek anlamıyla edebiyat eleştirileri değil. Bu yazılardaki yaklaşım, felsefe geleneğinden yoksun edebiyat eleştirimizin ötesine geçmek isteyen iyi niyetli ürünler olarak görülebilir.
Selahattin Hilav kimdir?
1946’da İstanbul Erkek Lisesi’ni, 1950’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. 1954-1958 yılları arasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe derslerini izledi.
Yurda döndükten sonra çok sayıda gazete, dergi, ansiklopedi ve ve yayınevinde çalışan Hilav’ın, aydınlanmacı felsefenin ve Marksizm’in Türkiye’de kuramsal olarak anlaşılmasında önemli katkıları oldu. “Yabancılaşma”, “Asya tipi üretim tarzı (ATÜT)” ve “şeyleşme” gibi pek çok Marksist kavramın Türkçeye girmesini sağladığı gibi, varoluşçuluğun hem edebi hem de felsefi bir akım olarak Türkiye’de tanınmasına da katkıda bulundu. “Yazko Felsefe Dergisi”nde yöneticilik yaptı. Felsefe yazılarının yanı sıra edebiyat üzerine yazılar da yayımladı. “Diyalektik Düşüncenin Tarihi” ve “100 Soruda Felsefe” gibi çalışmalarıyla dikkat çekti. Eleştiri ve incelemelerini Edebiyat Yazıları (YKY) ve Felsefe Yazıları (YKY) adlı iki kitapta topladı. Marx, Engels, Sartre, Schopenhauer, Freud, Garaudy, Nerval (Doğu’da Seyahat, YKY), Diderot ve d’Alembert (Ansiklopedi: Seçilmiş Maddeler, YKY), Foucault (Bu Bir Pipo Değildir, YKY) ve Kojéve (Hegel Felsefesine Giriş, YKY) gibi pek çok yazardan çeviriler yaptı.
2006 yılında anısına iki armağan kitap yayımlandı: “Selâhattin Hilâv’a Saygı” (Haz. Doğan Özlem-Güçlü Ateşoğlu), “Felsefeden Edebiyata Selahattin Hilav” (Haz. Selahattin Bağdatlı); yine aynı yıl öğrenciliğinde Paris’ten yazdığı mektuplar derlendi: “Selahattin Hilav ve Paris Mektupları” (Sema Rifat).
edebiyathaber.net (21 Temmuz 2023)