Salt’ın sonbahar programı belli oldu.
“Beni Kimsenin Anlamadığı Bir İstanbul’da Yaşamaktan Yoruldum”
28 Eylül – 26 Ekim Salt Beyoğlu
Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisine paralel olarak hazırlanan gösterim programı, 1960’lar İstanbul’unda geçen beş filmlik bir seçkiden oluşuyor. Program, adını Koçu’nun, İstanbul Ansiklopedisi ’nin “İntihar Olayları” maddesine dâhil etmek üzere bir gazete kupüründen alıntıladığı “Beni kimsenin anlamadığı bir dünyada yaşamaktan yoruldum” ifadesinden alıyor. Dönemin toplumsal, kültürel ve ekonomik meselelerini gündeme getiren program, Türkiye sinemasından örneklerle İstanbul’un birikenleri, birikemeyenleri ve sürekli dönüşenlerinin izini sürüyor. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz gösterimler, 28 Eylül’den 26 Ekim’e her Perşembe saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da yer alacak.
Ayrıntılı bilgi
İstanbul Ansiklopedisi’nin Müziği
PERFORMANS
Çağlar Fidan, Erhan Bayram, Nikos Papageorgiou
13 Eylül, 19.00, Salt Galata
İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü oluşturmak amacıyla yola çıkan Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi ’nin maddelerinde Osmanlı dönemi müziğini avam-havas (ayaktakımı-elit) ikiliğinin dışında ele alır. Şarkı notaları, müzisyenlerden gelen hâl tercümeleri, Şamram ve Peruz Hanım gibi geç Osmanlı İstanbul’unun ayaktakımı arasında meşhur olan kadın solistlerin kantoları, şehrin çalgılı kahvehanelerini kendilerine mesken edinmiş tulumbacıların müzikal zevkleri, İstanbulluların şarkılara konu olan hikâyeleri, ansiklopedinin müzikal evrenini oluşturur. Çağlar Fidan, Erhan Bayram ve Nikos Papageorgiou’nun gerçekleştireceği performans, kanun, kemençe ve İstanbul lavtası gibi enstrümanların kullanılacağı bir anlatı-konser şeklinde gelişecek.
Ayrıntılı bilgi
İstanbul Nasıl Bir İstanbul’du?
SÖYLEŞİ
Murat Güvenç ve Yağmur Yıldırım
16 Eylül, 15.00, Salt Galata
Reşad Ekrem Koçu İstanbul Ansiklopedisi ’ni yazarken İstanbul nasıl bir İstanbul’du? Ansiklopedinin yayımlandığı 1940’lı yıllardan 1970’lere kadarki süreçte kent ve kentliler nasıl dönüştü? Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Güvenç ile mimar Yağmur Yıldırım, 16 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek söyleşide bu soruların izini sürecek. İstanbul’un “popülist modernleşme” ve büyüme süreci, Menderes dönemi yıkımları, kente göçün yoğunlaşması, gecekondulaşma ve dönüşen kentte gündelik yaşam gibi konular irdelenecek.
Ayrıntılı bilgi
Melankoli ve Kent
AÇIK DERS
Neslihan Şık
26 Eylül, 18.30
Salt Galata
Başka Kayda Rastlanmadı sergisine eşlik eden açık ders serisi ile halk şairlerinin anlatılarından yıkımlarla değişen kent manzaralarına, Reşad Ekrem Koçu’nun kullandığı dilden geçmişe, ayrıntılara ve şehre bağlılığına, İstanbul Ansiklopedisi ’nin gündeme getirdiği melankoli ve kent ilişkisi yorumlamaya açılıyor. 26 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek oturumda mimar ve editör Neslihan Şık, melankolinin yerleri, zamanları ve tezahürlerine bakarak, hem çok tanıdık hem de bir o kadar anlaşılmaz olan bu kavramı kent ve kayıp ile ilişkisi üzerinden ele alacak.
Ayrıntılı bilgi
Cumhuriyet 100. Yıl
“Türkiye’de Nüfusun Seyri: Değişen Toplumun İzinde”
KONUŞMA
Didem Danış
19 Eylül, 18.30
Salt Galata
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin karmaşık tarihi ve göz ardı edilen hikâyelerini çeşitli programlarla gündeme getiren Salt, Cumhuriyet’in 100. yılında toplumsal dönüşümleri yansıtan yerel örnekleri konu alan bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Didem Danış’ın, Türkiye’de nüfusun seyrini odağına alan konuşmasında, modernleşme ve kentleşme başta olmak üzere toplumsal dönüşümlere paralel olarak değişen demografinin dinamikleri ele alınacak. Bir toplumu anlamanın temel ögelerinden biri olarak mevcut yapı ve muhtemel geleceğe yönelik önemli bulgular sunan nüfus değişimi değerlendirilirken, Türkiye’deki farklı nüfus politikalarının izi sürülecek.
Ayrıntılı bilgi
Salt Araştırma Fonları 10. Yıl
KONUŞMA
İdil Çetin
27 Eylül, 18.30
Salt Galata
2013’te Salt Araştırma Fonları’yla desteklenen araştırmacılardan İdil Çetin, “Erken Cumhuriyet Yıllarının Görsellik Rejiminde Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları” başlıklı konuşmasında, Osmanlı basınından Cumhuriyet basınına Atatürk fotoğraflarının ne sıklıkla ve hangi vesilelerle dolaşıma girdiğini irdeleyecek. Atatürk’ün görüntüsünün erken Cumhuriyet dönemi görsellik rejiminin düzenli bir parçası hâline gelmesini, ülkenin liderinin Cumhuriyet tarihini farklı açılardan besleyecek binlerce fotoğrafının çekilmiş olmasını ve bu görüntülerden hareketle bir imgenin nasıl sabitlendiğini tartışacak.
edebiyathaber.net (13 Eylül 2023)