Amerikalı romancı Dave Eggers, Nobel’li Günter Grass’ın tepkilere neden olan İsrail karşıtı şiiri yüzünden, Grass Vakfı’nın ödülünü almaya gitmedi.
Türkçede Ne Nedir, Vahşi Şeyler ve Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser adlı kitapları yayımlanan Amerikalı yazar Dave Eggers, Nobel’li Günter Grass’ın İsrail hakkındaki tartışma yaratan şiirinin ardından, Günter Grass Vakfı’nca verilen ödülü almak için Almanya’ya gitmedi. Grass, iki hafta önce, “Neden şimdi yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle bunu söylüyorum: Nükleer güç İsrail, kırılgan dünya barışını tehdit ediyor. Yarın çok geç olabilecek şey bugünden söylenmeli: Biz Almanlar, yeterince suçumuz var, öngörülebilir bir suçun ortakları olabiliriz” dediği Ne Söylenmeli adlı şiirinin yayımlanması üzerine İsrail’de “persona non grata” ilan edilmişti..
Dave Eggers, Katrina Kasırgası sırasında, Suriye asıllı bir Amerikalının hikâyesini anlattığı Zeitoun adlı kitabıyla daha önce David Grossman, Boro Cosic ve Lidia Jorge’nin kazandığı ödüle değer görülmüştü. Eggers’ın Günter Grass Vakfı’nın 40 bin avro (yaklaşık 95 bin lira) tutarındaki Albatros Ödülü’nü almak için cuma günü Almanya’nın Bremen şehrine gitmesi bekleniyordu.
Dave Eggers Kimdir?
Boston şehrinde doğdu ve Chicago yakınlarında Lake Forest’ta büyüdü. McSweeney’s yayınevi ve websitesinin kurucusu olan Eggers, kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yazdığı Müthiş Dâhiden Hazin Bir Eser ile satış rekorları kırmış ve Pulitzer’e aday olmuştur.
Senelik Okumanız Gerekmeyenler antolojilerinin ardındaki isim olan Eggers, son olarak büyük ses getiren kitabı Zeitounve Spike Jonze’nin sinemaya uyarladığı Maurice Sendak klasiği Where The Wild Things Are’ın senaryosu ve senaryoya dayalı romanı ile büyük beğeni toplamıştır. What Is the What isimli kitabıyla 2009 yılı Prix Médicis Étranger Ödülü'ne layık görülen Dave Eggers, Kuzey Kaliforniya’da yaşamakta; The Believer, Timothy McSweeney’s Quarterly Concern ve Wholphin dergilerini hazırlamakta ve The New Yorker, Ocean Navigator gibi mecralarda yazmaktadır.
edebiyathaber.net (18 Nisan 2012), Kaynak: Taraf