Yazar Mehmet Mahsum Oral’ın kaleme aldığı Ev Düşkünü Bazı Rüzgârlar adlı kitap Everest Yayınları tarafından yakın bir zaman önce okuyucuyla buluştu. Yazarımız bu kitabında gündelik hayata dair birçok öğeyi yoğun imgelerle ele almış. Nesneleri, durumları, olayları psikolojik ve toplumsal nedenleriyle yorumlamış ve kapalı anlatımıyla okuyucuyu bir hayli düşündürmüş.
Okuduğumuz süre zarfınca yazar “evi” sadece barınılan bir yuva olarak değil aynı zamanda hisseden, ruhu olan adeta canlı bir varlıkmışçasına yorumlamış. Yazarımız da bu durumu şöyle anlatıyor: “Evi yazdım, evleri. Söylendiği gibi bir yer olan değil, bir ruh hali olan evleri.”
Kitapta yazarın etkilendiği toplumsal, politik ve psikolojik birçok ayrıntı dikkat çekiyor. Ev metaforu üzerinden yaptığı psikolojik tahliller, nesnelerin onda uyandırdığı izlenimler, misafirlikte uyuduğu yatakların verdiği hisler, duvarlardaki çivilerden kalma delikler, tavandaki avizeleri ulak olarak görmesi gibi örnekler kendisine, geçmişe ve hayata bakışından izler taşıyor.
“İnsanın kendisine ait olmayan topraklarda neden hep nöbet tuttuğunu biliyorum ama. Başını koyacağı yastığın yünü, yaylalara çıkamayan koyunların gerginliğini taşıyordur belki.” gibi dikkat çeken iletilerle zengin bir kitap okuyucuyla karşı karşıya. Yazarımız her ne kadar gördüklerimiz söylediklerimizin içine sığmaz alıntısını yapmış olsa da bence gördüklerini sözcüklere sığdırmayı başarmış bir yazar.
Mehmet Mahsum Oral bakan, gören, yorumlayan, kendini ve dünyayı şiirsel bir dille anlatabilen bir yazar. Oral, iyi bir gözlemci ama onu böyle başarılı bir gözlemciye dönüştüren geçmişteki gözlemci çocuk. Çocuk Mahsum’un gözünden yorumlamış dünyayı, yetişkin Mahsum da kaleme almış.
edebiyathaber.net (29 Eylül 2023)