Yemek ve Kültür dergisinin 73. sonbahar sayısı yayımlandı. Enis Batur’un “Tok açın hâlinden ne bilir” başlıklı yazısından sonra Jale Sancak’ın “Zamanın Aynasında” adlı hikâyesiyle devam eden yemek kültürü serüveninde Geçmişin Tadı’nda bölümünde “Çiroz talimatı” yer alıyor.
Özge Samancı, Osmanlı dönemine ait bir yemek kitabındaki yöresel tarifleri sunarken Albena Shkodrova, “Bütün kadınlar için işkembe çorbası!” başlıklı yazısıyla yemek ve cinsiyet sınırları ekseninde dolanıyor.
Sinem Erdoğan İşkorkutan, 18. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı sarayında pişen aşureler ve malzemeleri anlatırken Musa Dağdeviren her sayıda olduğu gibi unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif veriyor.
Arşivden lezzetler sunmaya devam eden Gökhan Akçura bu kez pilava dair eşsiz bilgiler sunarken Necati Tonga’nın Ankara’daki yeme içme mekânı bu sayıda Buket Meyhanesi.
Übeydullah Kısacık ve Şaban Özdemir’in Fenn-i Tabahât kitabının çevirisiyle ilgili bir eleştiri yazısı kaleme aldıkları derginin söyleşi kısmında Pelin Özer Antakya’ya uzanıp Bedia Doğruel ve kızı Emel Duman ile bölgenin yemekleri, deprem günleri, ipek böcekçiliği ve Hatay Sarısı üzerine uzun soluklu bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Süleyman Bulut’un Bilmece Mutfağı ve Çimdik köşelerinin yanında Alp Türkmenoğlu’nun Jean Bottéro’nun Dünyanın En Eski Mutfağı kitabıyla, Zeliha Özkan’ınsa “Günün Menüsü” filmiyle ilgili yazıları, İmam Cici, Muhammet Şengöz, Hakan Tüzün Şengün ve Quino’nun çizimleriyle Yemek ve Kültür yine dopdolu!
edebiyathaber.net (8 Ekim 2023)