TESAK Ocak söyleşi programı açılandı:
2000’LERDE ŞİİRİMİZDE NELER OLUYOR?
2000’ler Şiiri Konuşmaları
06 Ocak 15.00 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Erhan Altan, Hayriye Ünal, Osman Çakmakçı
Moderatör: Cenk Gündoğdu
2024’e girerken TESAK’ta Cenk Gündoğdu’nun moderatörlüğünde yeni bir söyleşi dizisine başlıyoruz: 2000’ler Şiiri Konuşmaları. 2000’lerin başında itibaren şiirimiz bir kırılmanın, dönüşümün içindedir. Bu kırılmayı işaret edecek temsiliyet gücüne sahip şiirlerin sahipleriyle siyasal, sosyal ve sanatsal anlamda içinde bulunduğumuz dönem, dönemin özellikleri odağında söyleşeceğiz. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde farklı anlayışlardan genç ve yetenekli şairleri, şiir anlayışlarını, dünyaya bakışlarını tanımak, anlamak, tartışmak; şiirimizin dönüşümünü değerlendirmek için bir aradayız…
Ücretsiz
ELEŞTİREL TEORİ’NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ
Çağdaş Felsefe Söyleşileri
10 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Volkan Çıdam, Toros Güneş Esgün
Moderatör: Kurtul Gülenç
Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Kurtul Gülenç’in Ocak ayındaki konukları Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Volkan Çıdam ile Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Toros Güneş Esgün.Frankfurt Okulu’nun modern kapitalist çağda kültür, bilim ve politika gibi alanlara getirdiği eleştiriye ismini veren Eleştirel Teori’yi farklı kuşak temsilcileri üzerinden değerlendireceğimiz bu söyleşi tüm ilgililerin katılımına açıktır.
Ücretsiz
BABA, EŞ VE ARKADAŞ OLARAK NÂZIM HİKMET
Edebiyat Söyleşisi
11 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Turgay Fişekçi
Moderatör: Burcu Yılmaz
Bu söyleşide Burcu Yılmaz’ın moderatörlüğünde Turgay Fişekçi’yle çağdaş edebiyatımızın büyük şairlerinden Nâzım Hikmet üzerine konuşacak, şaire ve şiirine çeşitli toplumsal kimlikleri ve ilişkileri perspektifinden bakacağız.
Ücretsiz
PSİKANALİZ VE ŞİİR
Panel
13 Ocak 15.00 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Bengi Pirim Düşgör, Oktay Şılar, Batuhan Saç
Freud’a göre “en iyi şiir” kafiye bulma çabası hissettirmeyen şiirdir. Hastanın “kafiye bulmaya çalışmadan” konuşması, yani serbest çağrışım, psikanalitik çalışmada sözu¨n şiirsel olduğuna da işarettir. Şiir psikanalitik literatu¨rde ayrı bir kavram olarak ele alınmasa da merkezi rolu¨ aşikardır. Bu bağlamda, Psikanaliz ve Şiir konferansında Batuhan Saç moderatörlüğünde psikanalizin şiirle yarenliği mevzubahis edilecek, Bengi Pirim Düşgör “Şiirden Psikanalize Çağrışımların İzinde”, Oktay Şılar “Düşlemin Kundağı Olarak Şiir” ve Batuhan Saç “Özdemir Asaf’ın Şiiri: Aşk mı? İkizlik mi?” başlıklı konuşmalarıyla bizlerle birlikte olacaklar.
Ücretsiz
PUNCTUM EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ
17 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Sema Kaygusuz
Moderatör: Cana Bostan
Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında konuğumuz yazar Sema Kaygusuz. Moderatörlüğü Cana Bostan’ın üstleneceği söyleşide Kaygusuz’un roman ve hikâyelerinden hareketle, türlerarasılığı, hatta inorganikliği de kapsayan biçimde başkası adına konuşmanın ya da sessizlik ethos’unun yazıyla ilişkisi tartışılacak. Yazarı bir tür metamorfoz literatürüne kaydeden çürüme, ölüm, tatsızlaşma gibi biçimsizleşmeleri anlatıya dönüştüren bağlara değinilecek.
Ücretsiz
İKİ DİLDE YAZMAK VE KÜLTÜRLERARASILIK: PELİN BATU ŞİİRİNİN DİL VE KÜLTÜR EVRENİ
ŞiirEylem: Ekofeminist Söyleşiler
18 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Pelin Batu
Moderatör: Nilay Özer
Pelin Batu ilk kitabı Glass’ı İngilizce yazmış, bu kitap Güven Turan, Nazmi Ağıl ve Zafer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmişti. Sonraki kitaplarını İngilizce ve Türkçe olarak yazan Batu’nun kitapları, iki dilde kurulan şiirin dil, anlam, kültürlerarasılık bağlamında sunduğu olanaklar açısından ilgi çekicidir. Tarih, mitoloji, kentler, mimari, kadın ve doğa gibi başat konularla şairin biyografisi ve aile tarihi/geleneği bu şiirlerde harmanlanır. Pelin Batu ile şiirde çok-dillilik, kültürlerarasılık ve izlekler üzerine konuşacağız.
Ücretsiz
KAYGININ KLİNİK YAPILARLA İLİŞKİSİ
CİNSİYETLENME VE GÖSTEREN
Psikanaliz Seminerleri
24 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Batuhan Demir, Tarık Cemre Ağsar
İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlediğimiz Psikanaliz Seminerleri’nde TESAK’ta psikanaliz üzerine konuşuyor, psikanalitik teorinin kliniğe ve kültüre yaptığı katkıları anlamaya çalışıyoruz. Bu seminerde FPD kurucu üyeleriyle birlikteyiz: Batuhan Demir kaygı fenomenolojisinin ötesine geçerek psikanalitik açıdan kaygı olgusuna ve Tarık C. Ağsar Lacan’ın yaklaşımı bağlamında Freud’un “Bir Kadın Eşcinsellik Olgusunun Ruhsal Kaynakları” isimli metninde ele aldığı spesifik sorulara ilişkin konuşacaklar.
Ücretsiz
CELAL BAYAR VAKFI ARŞİVİNDEN RUMELİ HİSARI’NIN RESTORASYONU
27 Ocak 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Dr. Hülya Utkuluer
Bugünlerde restorasyonu tamamlanan İstanbul’un önemli tarihi simgelerinden Rumeli Hisarı’nın geçmişteki en büyük restorasyon projesi 1953-1958 yıllarında gerçekleştirilmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın bu restorasyona özel bir ilgi gösterdiği, onarım çalışmalarını yakından takip ettiği ve çalışmalar sürerken anıtı sık sık ziyaret ettiği bilinmektedir. Bayar’ın özel arşivinde bulunan Rumeli Hisarı Dosyası ise bu restorasyonun detaylı şekilde planlandığını göstermesi bakımından ayrıca önemlidir. Celal Bayar Vakfı tarafından düzenlenen bu konuşmada söz konusu dosyanın içeriği ve Cumhurbaşkanı Bayar’ın anıtı ziyaretleri değerlendirilecektir.
Ücretsiz
İletişim
https://instagram.com/tesak.kadikoy
https://facebook.com/profile.php?id=100086531720876&mibextid=LQQJ4d
https://youtube.com/@tarihedebiyatsanatkutuphanesi
edebiyathaber.net (4 Ocak 2023)