Ümit Doğan’ın Yıldız Sarayı’nın İçki Defteri adlı kitabı Destek Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Sultan II. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı’na alkollü içkilerin girip girmediği veya sultanın kendisinin içki içip içmediği konusunda bugüne kadar yapılan tartışmalar rivayetlere dayanmaktaydı.
Şehzade Osman Ertuğrul Efendi’nin ifadesine dayanarak Abdülhamid’in rom içtiğini iddia edenler olduğu gibi, kızları Ayşe Sultan ve Şadiye Sultan’ın ifadelerine dayanarak sultanın abdestsiz yere basmayacak kadar dindar olduğunu söyleyenler de ortaya çıkmıştı.
Pek çok tartışmayı ve linci beraberinde getiren Türk Tarih Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun paylaştığı tek sayfalık belgede “Valide Sultan Tarafından Satın Alınması İstenen Yiyecekler ve İçecekler” başlığı altında Yıldız Sarayı’na sipariş edilen içkilerin listesi yer alıyordu.
Tarihçi yazar Ümit Doğan tartışmalara son verecek ve itiraz kabul etmeyecek nitelikte olan belgenin tamamına yer verdiği kitabında 1883-1885 yılları arasında Yıldız Sarayı’na sipariş edilen içkilerin kaydedildiği 164 sayfadan oluşan bir defteri okurun bilgisine sunuyor.
Tarihçi yazar Ümit Doğan’ın tüm tartışma ve rivayetlere son verecek, Gazneli Devleti’nden başlayarak Osmanlı Devleti’ne Türk saraylarında içkinin yeri ve önemini resmi belgelerle anlatan kitabı “Yıldız Sarayının İçki Defteri” Destek Yayınları etiketiyle tüm kitabevlerinde…
Arka Kapak Yazısı:
“OL MAHİLER Kİ DERYA İÇREDÜR DERYAYI BİLMEZLER.” – HAYALÎ
Alkollü içeceklerin yapımı ve tüketilmesinin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Alkollü içeceklerin pek çok hükümdarın sofrasında ve işret meclisi denilen eğlence toplantılarında önemli bir yere sahip olduğu kaynaklarda görülmektedir.
Alkollü içecekler arasında şüphesiz ki en çok tercih edilen, şarap olmuştur. Şarap, Türk-İslam devletlerinin saraylarında epey ilgi görmüştür.
Gazneli Devleti’nden başlayarak Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar Türk saraylarında içkinin yerini ve önemini kaynaklarla anlatan bu kitapta, Sultan Abdülhamid’in içki içip içmediği konusundaki tartışmalara, Yıldız Sarayı’na sipariş edilen içkilerin kayıt defterine ve defterin yeni harflere çevrilmiş tam metnine de yer verilmiştir.
Osmanlı Arşivi Yıldız Evrakı’nda bulunan “Saraya Alınan İçkilerin Kayıt Defteri” Sultan II. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı’na alkollü içeceklerin girip girmediği veya sultanın kendisinin içki içip içmediği konusunda bugüne kadar yapılan tartışmalara nokta koyacak niteliktedir.
Yazar Hakkında:
1984 yılında Kırıkkale’de doğdu. İşletme ve tarih alanlarında lisans eğitimini tamamladı. İstiklal Harbi tarihi üzerine bilimsel araştırmalar yapmaya başlayan genç tarihçi, anılan zaman kesitinin üzerinde çok durulmayan ya da araştırılma yan yönlerine derinlemesine nüfuz etmek çabası ile ön plana çıkmıştır. Bu anlayışla kaleme aldığı ilk çalışması olan Mustafa Kemal’in Muhafızı Topal Osman başlıklı kitabı 2014 yılında yayımlanmış ve çok sayıda baskı yapmıştır. Yazar bu çalışma ile tarihe “Ali Şükrü Bey Hadisesi” olarak geçen olaya net bir şekilde açıklık getirmiştir. Yazarın 2016 yılında yayımlanan ve yine çok sayıda bilimsel araştırmaya konu olan Türk Papa/İstik lal Harbi’nden Ergenekon Sürecine Papa Eftim ve Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin Faaliyetleri isimli ikinci çalışması yakın tarihimizin unutulan bir sayfasına ışık tutmuş ve birçok kesim tarafından beğeni kazanmıştır. Yazar, Atatürk’ü Öldürme Planları isimli üçüncü kitabında, Atatürk’e yapılan otuzdan fazla suikast tertibini ilk defa ortaya çıkarıp yayımladığı belgelere dayanarak anlatmıştır. Yazarın Kurtuluş Savaşı’mızın kazanılması adına Atatürk’ün kontrolünde gerçekleşen istihbarat faaliyetlerine ve kahraman istihbaratçılarımızın eşsiz mücadelelerine yer verdiği Atatürk’ün İstihbarat Faaliyetleri isimli dördüncü kitabı, Nisan 2017’de raflardaki yerini almıştır. Ümit Doğan’ın son olarak kaleme aldığı beşinci kitabı Derin Sultan Abdülhamid isimli çalışması, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşananlara ışık tutması amacıyla hazırlanmış olup, Osmanlı sultanları arasında özel bir yere sahip olan Sultan Abdülhamid dönemi ile ilgili önemli tespitler yapmaktadır. Ümit Doğan’ın kaleme aldığı Çarpıtılan Tarihle Hesaplaşma isimli altıncı kitabı Aralık 2018’de, Ana Türk/Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım isimli yedinci çalışması Aralık 2019’da, İskilipli Atıf Gerçeği isimli sekizinci çalışması ve Hurafeler/Atatürk’e Yönelik Kara Propaganda isimli dokuzuncu çalışması Eylül 2021’de, onuncu çalışması Hurafeler-2, on birinci çalışması Lozan Gerçeği Eylül 2022’de, on ikinci çalışması Şeyh Sait İsyanı ve Gerçekler Kasım 2023’te okuyucuyla buluşmuştur. Ümit Doğan, Cumhuriyet tarihi alanındaki araştırmaların dan elde ettiği birikimlerini Cumhuriyet’imizin emanetçisi olan çocuklara aktarmak amacıyla Çocuklar İçin Atatürk’ün Hayatı, Çocuklar İçin Kurtuluş Savaşı Tarihi ve Çocuklar İçin Kurtuluş Savaşı Kahramanları isimli üç tane de çocuk kitabı kaleme al mış; bu kitaplar Aralık 2019’da çocuk okurlarla buluşmuştur. Ümit Doğan, evli ve bir çocuk babasıdır.
edebiyathaber.net (28 Şubat 2024)