Gülsevin Kıral’ın Ecmen Takımı adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Polisiye tadında kurguları mizahla renklendiren ödüllü yazar Gülsevin Kıral, bilim projesi için karışan sınıftaki öğrencilerin tatlı rekabetini anlatıyor. Ödüle kilitlenen öğrencilerin, takım kurma telaşı içinde gözden kaçırdığı akılcı ve bilimsel düşünme yollarını örnekliyor. Aralarından üç arkadaşın kişisel öyküleriyle zenginleşen roman, geleceği yaşanır kılacak yaratıcı buluşları düşündürüyor, teknoloji sayesinde ulaşılabilecek olumlu gelişmeleri işaret ediyor.
Fen öğretmeni, okulun ilk günü, takımlar kurup projeler hazırlamalarını ve seçilecek on öğrencinin İtalya’ya gideceğini duyurur. Projenin konusu, geleceğe dair buluşlar hayal etmektir. Sınıfta kıran kırana bir takım kurma mücadelesi başlar, teklifler havada uçuşur, dostluklar sınanır. Ege, Defne ve Esin, ailelerine destek olmaya çalışırken, yazdıkları öykülerle de projeyi kurgularlar. Ege’nin fikri, Defne’nin yöntemi ve Esin’in çabası işe yarayacak gibidir…
Gülsevin Kıral: 1959’da Eskişehir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu ve uzun yıllar bankacılık sektöründe çalıştı. Çeşitli edebiyat dergilerinde yazıları yayımlandı, çeviriler yaptı. 2006’da Ablamı Nereye Kaçırdılar adıyla, 2008’de de Günışığı Kitaplığı’nda Berber Pire Tellal Deve adıyla kitaplaşan dosyaları ödüller kazandı. Posta KutumdanSihir Çıktı (2006) adlı kitabının ardından, polisiye tadındaki “Gizli Silahın Formülü Hangi Zarfta?” ve “Ağaçlar Yemek Yapar mı?” adlı komik çocuk öyküleri, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2006 Sulhi Dölek Ödülü’ne değer görüldü. Kıral’ın bu öyküleri daha sonra Günışığı Kitaplığı tarafından Gizli Formül Hangi Zarfta! (2007) adıyla tek kitapta toplandı. İstanbul’un mimari anıtlarının başrolde olduğu macera romanları İstanbul’u Çalıyorlar! ve Çalınan Kent, “Ömer Hepçözer Dedektiflik Bürosu” adıyla dizileşti. Umut Sokağı Çocukları’nda (2015) sığınmacıların yaşadıklarını çocukların gözünden aktaran yazar, Belalı Dörtlü’ye Karşı’da (2017) zorbalığa karşı birlik olan bir sınıfı anlattı; öykü şiirlerini Sarımsaklanır mı Kedi? (2019) adı altında bir araya getirdi; Kayıp Defter’de (2021) okurunu önyargı ve güven üzerine düşündürdü. Son romanı Ecmen Takımı’nda (2024) çocukların sorun çözme becerisini toplum yararına teknolojik gelişmelerle bağlantılandıran Kıral, Soma’dan Adana’ya ülkenin birçok köşesinde çocuklarla buluşuyor. Eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor; iki oğlu var.
edebiyathaber.net (20 Mart 2024)