Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle 70’incisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın jürisi, yaptığı titiz değerlendirme neticesinde bu yıl yarışmaya başvuran 117 öykü kitabı arasından seçilen 10 kitaptan oluşan kısa listeyi açıkladı.
2019 yılında ödül yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle, öncelikle 10 kitaplık kısa bir listenin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Ön jürinin değerlendirilmesi sonucu 117 kitap arasından seçilen kısa liste alfabetik olarak şöyle oluştu:
- Barlas Özarıkça, Hay, Metinlerarası Kitap
- Nihan Eren, Nefeshane, Yapı Kredi Yayınları
- Çağan Irmak, Gözümden Deliler Taştı, Doğan Kitap
- Emrah Öztürk, Evine Dönemeyen Adam, Yapı Kredi Yayınları
- Gökhan Yılmaz, Boşlukdikeni, Yapı Kredi Yayınları
- Gürcan Banger, En Uzak Şehir, Mythos Kitap
- Güzin Yalın, Küçük Meseleler, İletişim Yayınları
- Merve Koçak Kurt, Söz Sandığım, İthaki Yayınları
- Polat Özlüoğlu, Sahi Adım Neydi, İthaki Yayınları
- Rıdvan Hatun, Billur Örüntüler, Can Yayınları
Bu yılki Armağan’ın sahibi ise jürinin kısa listeye giren kitaplara ilişkin değerlendirmesi neticesinde Sait Faik’in vefat yıl dönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanacak.
Sait Faik Hikâye Armağanı
1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı veriyor. Her yıl yazarın ölüm yıl dönümünde verilen Armağan, 2012’den bu yana Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile iş birliğiyle düzenleniyor. Hikâye Armağanı’nın jürisinde Doğan Hızlan (Jüri Başkanı), Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen, Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan yer alıyor.
edebiyathaber.net (15 Nisan 2024)