Kevin J. Wetmore Jr.’ın Ölü Yiyiciler- İnsan Yiyen Canavarlar Ayrıntı Yayınları tarafından Selin Karagül çevirisiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Akademisyen yazar Kevin J. Wetmore Jr.’ın, dünya üzerindeki her kültürde kendine bir yer bulan insan yiyen canavarlara dair anlatılara odaklanan araştırması Ölü Yiyiciler, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Çalışmasında mitolojiden çağdaş popüler kültüre uzanan Wetmore, ustalıkla kaleme aldığı kitabında hortlaklar, yamyamlar, zombiler, vampirler, gulyabaniler gibi ölü yiyen tüm şeytani yaratıklar hakkındaki mitleri ve hikâyeleri inceliyor. Ölüm ve beden algısı, ölü bedenle ilişki içerisinde olmanın bir tabu olması gibi konulara ve bu canavarlarla ilgili anlatıların insanları dehşete düşürmesinin sebeplerine de değinen Ölü Yiyiciler, ceset yiyenlerin insan doğasına ve en derin korkularımıza dair pek çok şey öğretebileceğini ortaya koyuyor.
Ayrıntı Yayınları’nın Sanat ve Kuram Dizisi’nden çıkan Kevin J.Wetmore Jr. imzalı Ölü Yiyiciler– İnsan Yiyen Canavarlar Hakkında Mitler ve Hikâyeler’i dilimize Selin Kurugül çevirdi.
Dünya üzerindeki her kültürde, insan yiyen canavarlara dair anlatılara tanık oluruz. Grendel’den ortaçağda bir yamyam olan Sawney Bean’e; antik İran’daki gulyabanilerden Teksas Katliamı’na kadar, bu varlıkların insanları yediği her hikâye, evrensel ve bir o kadar da korkutucu nitelikler taşır. Bu kitapta Kevin J. Wetmore Jr.,hortlaklar, yamyamlar, wendigolar ve insan etiyle ziyafet çekmeyi seven diğer varlıklar da dahil olmak üzere ölü yiyen canavarların tamamına yer veriyor. Mitolojiden başlayarak tarihe ve çağdaş popüler kültüre yönelen Wetmore, antik Yunan tanrılarının insanlarla beslenme hikâyelerinden Tibet’teki gökyüzü cenazelerine; Zerdüştlükten modern toplumlardaki gerçek yamyamlık vakalarına kadar görünüşte insanlık dışı olan bu eylemleri inceleyerek Ölü Yiyiciler’de, ceset yiyenlerin bizlere insan doğası ve en derin korkularımıza dair pek çok şey öğretebileceğini ortaya koyuyor.
“Wetmore, temel bir geri dönüşüm niteliğinde olan yamyamlığın etkileyici hikâyesini kaleme almış. Bir canlının kendi türünü yemesinin tabu olan bu tarihi, görmezden gelinemeyecek ya da hafızalardan silinemeyecek bir enkaz niteliğinde. Eser iki boyutlu; yalnızca bizlerde kalıtsal olarak bulunan yenme korkusunu değil, aynı zamanda kendimizinde birer yamyam olma potansiyeline dair kaygımızı da irdeliyor. Yenip yutulması gereken bir tiksinti ziyafeti, huzursuzluk yaratan bir söylev.”
Del Howison, ödüllü editör, Dark Delicacies’in sahibi
Ölü Yiyiciler – İnsan Yiyen Canavarlar Hakkında Mitler ve Hikâyeler, raflarda ve internet satış sitelerinde!
KEVIN J. WETMORE, JR. HAKKINDA
Loyola Marymount Üniversitesi’nde sahne sanatları profesörü olan Kevin J. Wetmore, Jr., 1 Şubat 1969 tarihinde New Haven, Connecticut’da doğmuştur. Birçok kitabın editörlüğünü yapan Wetmore’un çalışma alanları, Japon tiyatrosu, Afrika tiyatrosu, Shakespeare, Yunan trajedileri, korku tiyatrosu, Asya sineması, korku sineması ve komedyadır. Bates College’da Klasik ve Ortaçağ Araştırmaları Bölümü’nden lisans derecesini almış, Leeds Üniversitesi’nin Tiyatro Çalışmaları ve Loyola Marymount Üniversitesi’nin Teoloji Bölümlerinden iki adet yüksek lisans derecesini elde etmiş, Pittsburgh Üniversitesi’nin Tiyatro ve Performans Çalışmaları Bölümü’nden ise doktora derecesini kazanmıştır.
Athenian Sun in an African Sky:Modern African Adaptation of Classical Greek Tragedy (McFarland, 2001), BlackDionysos: Greek Tragedy and African American Theatre (McFarland, 2003), TheEmpire Triumphant: Race, Religion, and Rebellion in the Star Wars Films (McFarland,2005), Shakespeare and Youth Culture (Palgrave, 2006), Back from theDead: Reading Remakes of Romero’s Zombie Films as Markers of Their Times (McFarland,2011), Post-9/11 Horror in American Cinema (Continuum, 2012), TheTheology of Battlestar Galactica (McFarland, 2012), Modern Asian Theatreand Performance 1900-2000 (Siyuan Liu ve Erin B. Mee ile,Methuen/Bloomsbury, 2014) ve Eaters of the Dead: Myths and Realities ofCannibal Monsters [Ölü Yiyiciler: İnsan Yiyen Canavarlar HakkındaMitler ve Hikâyeler] (Reaktion, 2021) isimli kitapların yazarı olmasınınyanı sıra, Modern Japanese Theatre and Performance (Lexington, 2006), Suzan-LoriParks: A Casebook (Routledge, 2007) Revenge: East and West (Palgrave,2008), Portrayals of Americans on the World Stage (McFarland, 2009), CatholicTheatre and Drama (McFarland, 2010), Black Medea: Adaptations for ModernPlays (Cambria, 2013), the Methuen Drama Anthology of Modern Asian Plays(Siyuan Liu ile, Methuen, 2014), Theatre and the Macabre (Wales,2022) ve diğer birçok kitabın editörlüğünü ve yardımcı editörlüğünü yapmıştır. Ayrıca Wetmore, tiyatro, sinema, Japon kültürü, popüler kültür, korku ve performans üzerine çok sayıda makalenin de yazarıdır ve dört defa Bram Stoker Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Wetmore yazarlığın yanı sıra aktörlük, yönetmenlik, sahne dövüşü koreograflığı ve komedyenlik de yapmaktadır ve birçok gösteride, filmde ve televizyon programında yer almıştır.
Yazar şu anda Association for Asian Performance [Asya Performans Derneği] isimli derneğin sekreterliğini/saymanlığını yapmaktadır; bunun yanı sıra the Association for Theatre in Higher Education [Yükseköğretimde Tiyatrolar Derneği], the Association for Asian Studies [Asya Çalışmaları Derneği], The International House of Japan [Uluslararası Japon Topluluğu] ve The Horror Writers Association [Korku Yazarları Derneği] derneklerinin de üyesidir ve The Horror Writers Association’ın Los Angeles ayağında eş başkanlık görevini üstlenmektedir. Kendisi ayrıca Dueling Arts International’da [Uluslararası Düello Sanatları] yardımcı eğitmen ve Loyola Marymount Üniversitesi’nin sahne dövüşü koreografıdır.
edebiyathaber.net (17 Nisan 2024)