Kadir Işık’ın Yolda Olmak kitabı İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Seyyah olmak bir anlamda yolda olmaktır. Doğu’nun büyülü şehirlerinde dolaşan Kadir Işık, sadece şehirleri değil, insanı, insanın hikâyesini de heybesine koymuş bir seyyah. Kadim medeniyetlerin kalıntıları arasında, sınırların olmadığı sofralara davet ediyor okuru. Ortadoğu’nun solmayan renklerini, zengin kültürünü, bunun yanında çürümüşlüğünü, çözümsüzlüğünü, adaletsizliğini yollarda karşılaştığı insanlar üzerinden anlatıyor.
Mitolojik hikayelerin izinde Zerdüşt’le tanışıyor. Bir süre onun izinde, insanlığa bıraktığı değerlerin peşinde gidiyor. Taht-ı Cemşid’de selam duruyor Zerdüşt’e. Başka kalıntıların arasında, sokaklarda, arka mahallelerde, köylerde, şehirlerde insanın nüvesine dokunuyor.
Yazarın yol hikayeleri dünden bu güne, bizi, bize anlatan yazılar. Yerel halkı kendine rehber ediniyor, bir şehirden bir şehre geçiyor, her yerde yeni insanlarla tanışıyor.
Kadir ışık şehrin hikayelerini yaşamının merkezine yerleştirmiş, oradan sesleniyor okura. Tiflis’ten Bakü’ye, Tebriz, Kirmahşah’a, Süleymaniye’den Midyat’a… Doğunun altın şehirlerinde bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Bir gezi kitabından öte bir yol hikayesi, öykü, roman, anlatı… Türler arası geçişin bütün inceliklerini içeren kitaplardan biri Yolda Olmak.
“…Sınır benim için birbirinin aynı olan iki halkın arasına çekilmiş çizgiden, insanları bölmekten öte bir anlam taşımıyor…”
Sınırların ötesine taşan bir insan öyküsü, öyküdeki gezi notları.
edebiyathaber.net (6 Haziran 2024)