Harflerin ve Sayıların Dünyasında Dolaşmak | Keda Bakış

Haziran 16, 2024

Harflerin ve Sayıların Dünyasında Dolaşmak | Keda Bakış

‘Çocuklara okumayı sevdiren yazar’ Mustafa Orakçı’nın efsane serisi Levent’e kardeş serinin kitabı “Mert ile Kâmil Şifre Dedektifleri” Timaş Çocuk etiketiyle yaz okuma listelerine girdi. 6-10 yaş arası çocukların keyifle okuyacağı bu macera yazarın çalışkanlığı üzerine de yine çok şey söylüyor.  

Sınıf öğretmeni olan Mustafa Orakçı, çocukların dünyası üzerine durmaksızın araştırmalar yapan, öğrencilerinin keyifle okuyacağı kitaplar yazmak için çocuk kitapları okuyan ve çizgi film izleyen bir yazar aynı zamanda. “Levent” serisiyle bizlere hem Levent’i hem de Türkiye kültür tarihinin bilmediğimiz köşelerini tanıtan Mustafa Orakçı, bu sefer de Levent’in kardeşi Mert ile buluşturuyor bizleri, hem de bir solukta bitirilebilecek macera dolu bir hikâye ile. Renkli ve eğlenceli çizimleriyle keyifli bir serüven sunan “Mert ile Kâmil Şifre Dedektifleri” kitabının çizeri İbrahim Çiftçi, okurken sayfaların içinde kaybolacağınız, daha fazla resmin olmasını arzulayacağınız bir kalemin renkleri ile öyküyü aktarıyor.

Çocuk kitaplarının ruhumla açıklanamaz bağını, küçük yaşta okuma ve yazma becerisi kazandığım andan itibaren renkli-resimli kitapların benim yoldaşım olması ile açıklıyorum. Tıpkı “Mert ile Kâmil” kitabının ana karakteri Mert gibi ben de kendisini tanımadığım yazarların kalemi ile tanıyan, resimli kitaplarla ruhunu keşfe çıkan bir çocuktum. Dünyanın uyuduğu o uykusuz gecelerde, yastığımın altındaki sayısız şirin ve haylaz karakterin varlığıyla teselli buldum. Ne zaman çocukluğumun kalıntılarını taşıyan bir kitaba rastlasam, işlerimi bir anlığına bırakıp sayfalarında yeni maceralara atılma fırsatını yakalarım. İşte Mert de her şeyi bir kenara bırakıp evrenine dalacağınız dopdolu bir kahraman…

Mert’in “Nerede kalmıştık, hah şimdi bize düşen bir macera bulmak. Macera, ekipsiz olmaz. Tek kişilik de bir ekip olmaz.”  demesiyle başlayan kitap Mert’in bir kitap yazmak istemesiyle başlıyor. Yazacağı kitapta tek yoldaşı ağabeyi Kâmil olan Mert, bir yandan ağabeyiyle arasını iyi tutarken bir yandan da macera kovalıyor. Bir dolap şifresini bulmakla başlayan bu eğlenceli ve sürükleyici macera Kamil’in zayıflama ve sağlıklı bir yaşama geçme isteğiyle karşılaşınca ortaya tam da Mustafa Orakçı’nın dediği gibi dördüncü duvarı yıkan, yani okuyucuyla sohbet ederek, okuru da öykünün içine çekip kahramanlaştırarak devam ediyor.

Mert ile Kâmil kitabının sayfalarında bulmacaları çözmek için uğraşırken buluveriyorsunuz kendinizi. Aslında Mustafa Orakçı’yı da çok iyi bir yazar yapan tarafı da bu; kaleminden çıkan hikâye hayatın içinde yer ediyor, yaşamlarımızla benziyor, kahramanları bizden biri… Sanki bu kitap 6-10 yaş arası çocuklara okuma sevgisi kazandırmak ve merak duygusunu desteklemek amacıyla yazılmış da büyükler de maceraların izini sürmeyi hatırlasın diye içine şifreler serpiştirilmiş. Her şeyden önce, Levent serisinde sadece bir figüran olan Mert’in kendi hikâyesini anlatması ve gerçekleri olduğu gibi paylaşması da kitabın önemli bir teması. Mert’i tanımak ve gerçek Mert’in nasıl birisi olduğunu öğrenmek için Mert’in gerçekleri olduğu gibi sunan samimi anlatımına kapılıp gitmelisiniz. Gerçekliğin karşısında hayal gücünün de kıymetini es geçmeyen Mert ile Kâmil kitabının yazarı Mustafa Orakçı “Bilgi sınırlıdır, hayal gücü ise sonsuzdur” diyor ve öğrenmenin yanında çocukların kalpleriyle düşündüğü hayalin önemini hatırlatıyor.

Okuma alışkanlığını yeni kazanmış çocuklar ve macera dolu bir öyküye özlem duyan ilkokul öğrencileri için gerçek bir okuma deneyimi sunan Mert ile Kâmil Şifre Dedektifleri kitabı, akıcı, komik, merak ve bulmaca arzusuyla dolu bir maceraya sizleri çağırıyor. Mert ile beraber Mors alfabesinin nasıl yazıldığını, dedektif olmanın inceliklerini, görev dağılımını ve en önemlisi de kitap okuma alışkanlığının en kıymetli görev olduğunu öğreneceksiniz. Bakalım, Mert’in sizlere sorduğu bulmacaları bulabilecek siz de masanızda bir şifre dedektifi olabilecek misiniz? Ben bu kitabı okuduğum için çok mutluyum çünkü bir işin üstesinden kendi başımıza gelebilmek kadar yardım istemenin de değerli olduğunu öğrendim. Eğer siz de Mert’in gerçekten kim olduğunu bilmek isterseniz ve bulmacaları çözmekte ona eşlik etmek isterseniz Mustafa Orakçı’nın Mert ile Kâmil – Şifre Dedektifleri kitabı tam size göre. Şimdiden iyi bulmacalar!

Yorum yapın