Harry Potter’ın ilk baskısı 45 bin sterline satıldı

Haziran 23, 2024

Harry Potter’ın ilk baskısı 45 bin sterline satıldı

J.K Rowling’in dünyaca ünlü Harry Potter serisinin 1997’de ilk basılan 500 kitabından biri, açık arttırmayla 45 bin 201 sterline (1 milyon 873 bin TL) satıldı.

Harry Potter serisinin 1997’deki ilk baskısından bir örnek İskoçya’da açık artırmada 45 bin 201 sterline alıcı buldu. J.K. Rowling’in dünyaca üne kavuşan ve üzerine tam 8 adet film çekilen Harry Potter serisinin yayıncıları, kitabın satılıp satılmayacağına dair şüpheleri nedeniyle ilk baskıda sadece 500 kopya üretmişti.

Satılan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı, önceki sahibi tarafından yirmi yıl önce Londra’daki bir kitapevinden satın alındı ve müzayedeciler tarafından “eserin mükemmel bir kopyası” olarak tanımlarken kitabın yalnızca alt kapağında ve 53. sayfasında yazım hataları bulunduğunu belirttiler.

Müzayede öncesinde, yazım hatalarına rağmen 40 bin sterlin (1 milyon 658 bin TL) ile 60 bin sterlin (2 milyon 488 bin TL) arasında alıcı bulacağı tahmin edilen eser, 45 bin 201 sterline (1 milyon 873 bin TL) satıldı.

Amerikalı bir koleksiyoncu, müzayedeye çıkardığı bu ilk kitabın yanı sıra, serinin ikinci kitabının ilk baskısına da sahip. Harry Potter ve Sırlar Odası’nın, 1998 tarihli ilk baskısı da 7 bin 560 sterline (313 bin 517 TL) satıldı.

Müzayede şirketinin kitap ve el yazmaları müdürü Cathy Marsden: “Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı, her koşulda bulunması son derece nadir bir kitaptır. Bu kadar mükemmel durumda olan bir kitap, Harry Potter koleksiyonerlerinin tacında bir mücevher olarak değerlendirilebilir. Kitabın büyük bir kısmının Edinburgh’da yazıldığı göz önüne alındığında, Harry Potter tarihinin bu ilk ve önemli parçasının burada satılması oldukça yerinde.” Marsden, satış sonrasında “günümüz piyasasında modern ilk baskıların gücünü gösteren bu sonuçlardan oldukça memnun” olduğunu belirtti.

Yorum yapın