Dora Gabe’nin yazdığı Mavisu Demirağ’ın resimlediği Özdemir İnce’nin çevirdiği Ufacıktım adlı kitap Can Çocuk tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Yapıtlarında çocukların iç dünyasına ve heyecanlarına eğilen Dora Gabe’nin ”Ufacıktım”da kaleme aldığı bu yalın öykülerde doğa olayları, yıldızlar, Güneş, Ay, rüzgâr, çevredeki insanlar ve onların davranışları küçük bir çocuğun alabildiğine zengin, uçsuz bucaksız düş dünyasının içinde, birer canlı kişilik, yepyeni bir gerçeklik kazanıyor.
Şiir yüklü bir masal havası içinde anlatılan, inceliklerle dolu, birbirine bağlı bu öykülerde; karşılaştığı ve kendisine anlatılan her şeyin gerçekliğini kavramaya çalışan, alabildiğine duyarlı küçük bir çocukla tanışıyoruz. Kahramanımız, karşısındaki bu kocaman dünyanın, anlaşılmaz evrenin olanca karmaşasını, çocuk yüreğiyle kavrayıp anlamaya çalışıyor.
”
Kalbim duracak gibi oluyor. Şimdi ses daha yakınımızda duyulacak, biraz sonra avluda çınlayacak. Hiç gürültü duyulmaması korkunç bir şey. Sonra birden gürültü patırtı olacak, kapı açılınca babam içeri girecek. Başında kocaman bir kalpak! Arkasından odaya soğuk girecek, kar ve karanlık da girecek.
”
Çarlık Rusyası’ndan Bulgaristan’a göçen aydın bir ailenin, yazar bir babanın kızı olan Dora Gabe, 1888 yılında doğdu. Babası, Bulgaristan’a gelince Dobruca’da büyük bir çiftlik satın aldı. Elinizdeki kitapta yer alan öyküler de bu çiftlikte geçiyor. Dora Gabe, liseyi bitirdikten sonra İsviçre ve Fransa’da edebiyat okudu. Birkaç yıl Polonya’da yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerine yolculuk edip birçok ünlü yazarla dostluk kurdu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Varşova’ya basın ataşesi olarak atandı. Yirmi yıldan daha uzun bir süre Bulgar Pen Kulübü’ne başkanlık yaptı. Lirik şiirlerini topladığı Menekşeler adlı kitabını 1928 yılında yayımladı. Daha sonra uzun yıllar boyunca yalnızca çocuklar için şiirler ve öyküler kaleme aldı. Dora Gabe’nin şiir ve öyküleri, bir çocuğun iç dünyası, heyecanları, evren karşısında kafasında oluşan sorular ve araştırıcı zekâsının verileriyle doludur. Yapıtlarında, insana ve dünyaya yeni bir anlam vermeye çalışan Dora Gabe, eserleriyle büyüyen kuşakların ‘manevi annesi’ olarak adlandırıldı.
edebiyathaber.net (16 Temmuz 2024)