A.Tarık Çelenk’in “Mahallenin Krizinden Memleketin Krizine Görgüsüzleşme, Yozlaşma, Çürüme” adlı kitabı Beyoğlu Kitapevi tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Tarık Çelenk, yazılarının kilit mefhumu olan “mahalle”yi, “Türk sağı” anlamında kullanıyor. Sağ; yani siyasi sosyalleşmesini milliyetçi, muhafazakâr, İslamcı camialarda gerçekleştirmiş olanlar… Sağdan gelerek, sağı bilerek, orayı “başkalarına” anlatanlar, son on yılın Türkiye’sinin düşünce hayatında kendine özgü bir branş teşkil ettiler. Tarık Çelenk’in buradaki farkı, bu branştakilerde sıklıkla rastlanan, bazen de bir çeşit siyasal pazarlama gölgesi taşıyan bilgiçlik edasından (“Ben bunları çok iyi bilirim, bakın size anlatayım…” havasından) uzaklığı, sahici bir merakla yazması. Onun yazılarının çoğunun başlığı soru formundadır ve soruları, gerçekten sorudur! Bu yazılarda merak vardır, sesli düşünmeye benzer bir sorgulama vardır. Mahallenin Krizinden Memleketin Krizine, bu çabanın mahsullerini bir araya getiriyor.
–Tanıl Bora, araştırmacı, yazar, editör.
Tarık Çelenk’in benim nazarımda dikkat çeken özelliği, fikir ve siyaset hareketlerine dost-düşman gözlüğüyle değil, anlama saikiyle bakmamızı sağlamasıdır. Daha önemlisi, bütün “mahalle”lere bu sorgulayıcı ve tahlilci gözle bakması; “mahalle” sakinlerinde düşünme ve sorgulama eğilimi yaratacak bir dil kullanmasıdır. Gerek makalelerinde, gerek bu kitaba aldığı yazılarında ortaya koyduğu sorular bugünün Türkiye’sini doğru değerlendirmek adına çok değerli…
–Taha Akyol, gazeteci, yazar.
YAZAR HAKKINDA
A. TARIK ÇELENK
1961 Erzurum doğumlu olan Ahmet Tarık Çelenk 1977’de Haydarpaşa Erkek Lisesinden, 1982’deyse İTÜ Elektrik Fakültesi Enerji bölümünden mezun olmuştur. 1983-1999 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığında mühendis subay olarak çalışan Çelenk, binbaşı rütbesindeyken görevinden istifa etmiştir. Kurucusu ve yöneticisi olduğu Ekopolitik adlı düşünce kuruluşunda çatışma çözümleri, politik psikoloji ve kolektif travmalar hakkında yüzlerce etkinlik düzenlemiştir. 2018’de VakıfBank Kültür Yayınlarının kurucu genel yayın yönetmenliğini üstlenen Çelenk, hâlen çeşitli yazılı ve görsel yayın organlarında yazarlık ve yorumculuk yapmaktadır. Çelenk’in Türk Sağının Düşünce Atlası (2017), Öteki ile Uzlaşmanın Yolculuğu: Ekopolitik (2020), Türk Sağı: Mahalle, Kriz ve Kritik (2022) ve derleyicisi olduğu Yüzyıllık Düğüm: Musul Vilayeti (2020) adlı kitap çalışmaları bulunmaktadır.
edebiyathaber.net (17 Ağustos 2024)