Ümit Akçay’ın Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl (2018-2023)Türkiye`de Kriz, Siyaset Ve Sermaye adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
2021’de yüksek enflasyon döneminde faiz indirimlerinin nedenleri nelerdi? Ekonomi politikalarındaki U dönüşleri nasıl açıklanabilir? Bu dönüşlerin siyasi ve ekonomik nedenleri nelerdir?
Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl, 2018-2023 yılları arasında Türkiye ekonomisindeki temel dönüm noktalarını eleştirel siyasal iktisat yaklaşımından hareket ederek değerlendiriyor. 2018-2023 döneminde ekonomi politikasını belirleyen dinamiklerin neler olduğu, kitabın ana araştırma sorusunu oluşturuyor. Ekonomist Ümit Akçay bu kitapta eleştirel siyasal iktisat yaklaşımıyla derinlemesine yaptığı analizle, Türkiye’nin son beş yılındaki ekonomik ve siyasi dinamiklere ışık tutmayı amaçlıyor.
Bu kitabı okuyanlar, geçtiğimiz beş-altı yılda yaşanan sorunları değerlendirirken, ‘Nas ekonomisi’ ya da ‘bir inat uğruna’ gibi anahtar kelimelerden hareketle yapılan kolaycı açıklamalardan neden uzak durulması gerektiği konusunda kapsamlı bir fikir sahibi olacaklar.
“Ümit Akçay, Türkiye’de neoliberalizmi eleştirel olarak inceleyen iktisatçıların ön saflarında yer almaktadır. Dünya ekonomisini yakından izlemesi, Türkiye analizini teorik ve arşılaştırmalı çerçevelere oturtmaktadır. Bu kitap, bu analizi Türkiye’nin 2018-2023 yıllarına taşıyor. “Krizin gölgesinde geçen” bu dönemde izlenen iktisat politikalarına odaklanıyor.
Saray iktidarının sınıfsal bağlantıları Türkiye’de tartışılmaktadır. Akçay, bu tartışmaya ışık tutacak bir döküm önermekte; sermaye gruplarının son beş yılda politika virajlarını etkileme ve onlardan etkilenme biçimlerini titizlikle araştırmaktadır. Bu tabloda halk sınıfları pasif görünümdedir; ama seçim dönemeçleri, bu çaresiz konumu değiştiren dinamikleri hayata geçirmiştir.
Akçay’ın Türkiye’ye ilişkin bu tespitleri neoliberalizmin yüzeysel, kaderci, katı analizine dönük örtülü bir eleştiri de içermektedir.
AKP’nin yirmi yılı aşkın iktidarı, Türkiye ekonomisinin bağımlı gelişme modelini yoğunlaştırmıştır. Ümit Akçay’ın çalışması, bu modelden köklü bir dönüşümle çıkışın gerektiğini vurguluyor; sosyalistleri alternatifler üzerinde tartışmaya davet ediyor. Bu zengin gündemi içeren Krizin Gölgesinde En Uzun Beş Yıl, 21. yüzyıl Türkiye’sinin yakın geleceğine de ışık tutan, önemli, kalıcı bir katkıdır.”
Prof. Dr. Korkut Boratav
Doç. Dr. Ümit Akçay, 2017 yılından bu yana Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu’nda (Berlin School of Economics and Law) ders vermekte ve Berlin Uluslararası Politik Ekonomi Enstitüsü’nde (IPE Berlin) araştırmacı olarak çalışmaktadır. Akçay, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme programında tamamlamıştır. Güncel olarak, büyüme modellerinin ekonomi politiği, merkez bankacılığı ve finansallaşma ve yeni otoriterliğin ekonomi politiği konularıyla ilgilenmektedir. Daha önce İstanbul Bilgi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, New York Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi’nde çalışmıştır. Akçay, Finansallaşma, Borç Krizi ve Çöküş: Küresel Kapitalizmin Geleceği (Ankara: Notabene, 2014) kitabının ortak yazarı; Para, Banka, Devlet: Merkez Bankası Bağımsızlaşmasının Ekonomi Politiği (İstanbul: SAV, 2009) ile Kapitalizmi Planlamak: Türkiye’de Planlamanın ve Devlet Planlama Teşkilatının Dönüşümü (İstanbul: SAV, 2007) kitaplarının yazarıdır. Akçay’ın Cambridge Journal of Economics, Contemporary Politics, Globalizations, Internaltional Journal of Political Ecoomy ve European Journal of Economics and Economic Policies dergilerinde uluslararası yayınları bulunmaktadır.
Kitaptan bir bölüm okumak için >>>
edebiyathaber.net (29 Ağustos 2024)