Notos’un 37. sayısı çıktı: “Edebiyatta İntihar”

Kasım 29, 2012

Notos’un 37. sayısı çıktı: “Edebiyatta İntihar”

Notos’un bu sayısının konusu Edebiyatta İntihar.

Tükenmeyen anlamlar çevresinde, her zaman tartışılmış bir konu. Edebiyat, intiharı bir kavram ve sorun olarak ele almış, yeniden yaratımın çıkış noktasında görmüş, yeni yollara göndermiş. Bunu konu eden romanlar, öyküler, şiirler yazılmış. Başkaldırı ya da uyumsuzluk birçok büyük yazarı ve şairi de böyle bir seçime zorlamış.

Notos’ta olabildiğince kapsamlı biçimde, yeni sözler etmeye çalışılarak hazırlanan Edebiyatta İntihar dosyanın yazarları: Hakan Günday, Faruk Duman, Ali Ünal, Burcu Alkan, Tuğba Doğan, Antonin Artaud, Giovanni Bonalumi, Plutarkhos, Alfred Alvarez.

Notos’un bu sayısında Ohio State University’de Klasik Çalışmalar ve Modern Yunanca profesörü olan Gregory Jusdanis ile sanatın bugünü, internetin edebiyatı nasıl değiştirdiği ve ulus mefhumunun edebiyatla ilişkisi üstüne konuşuluyor. Aristophanes’ten Orhan Pamuk’a, antik tiyatrodan hipermetine, modernitenin edebiyatta dönüştürdüklerinden postmodern kültür hallerine uzanan bir sohbet. Profesör Jusdanis akademik ağırbaşlılık ve yapaylıktan uzak samimi üslubuyla edebiyatı neden seviyoruz sorusu üstüne bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.

Genç kuşaktan, yazdıkları göz önünden ayrılmayan, kitaplarıyla bugün daha çok konuşulan Birgül Oğuz, kendi yazarlık deneyimini oluşturan ve okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları, nedenleriyle birlikte Notos’a anlattı.

Notos’un bu sayısında Guy de Maupassant, Kavabata Yasunari, Raymond Carver, Hesenê Metê, Gaye Boralıoğlu, A. Adnan Azar, Zafer Doruk, Ayfer Tunç, Süreyyya Evren, Kemal Gündüzalp, Yalçın Tosun, Özlem Akıncı, İzzet Gökhan Erten, Canan Akyüz de öyküleriyle yer alıyor.

edebiyathaber.net (29 Kasım 2012)

Yorum yapın