Çağdaş Arap Edebiyatı’nın güçlü ismi İbrahim Nasrallah Filistin halkının direniş tarihini anlatıyor

Eylül 27, 2024

Çağdaş Arap Edebiyatı’nın güçlü ismi İbrahim Nasrallah Filistin halkının direniş tarihini anlatıyor

İbrahim Nasrallah’ın Beyaz Atlar Zamanı adlı romanı Bilgi Yayınevi tarafından Mustafa İsmail Dönmez çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Eserleriyle Arap Booker Ödülü dahil pek çok edebiyat ödülü kazanan, Çağdaş Arap Edebiyatı’nın güçlü kalemi İbrahim Nasrallah, Beyaz Atlar Zamanı‘nda Filistin halkının yüz yılı aşkın zamandır süren direniş tarihini anlatıyor. Ustaca kullandığı sözcüklerle âdeta Filistin direniş tarihinin kapsamlı bir panaromasını çiziyor. Verilen mücadeleler, yaşanılan acılar ve toplumsal travmalarla bambaşka hikâyelere sahip üç farklı nesli ortak bir noktada buluşturuyor.

Hadiye Köyü’nden Mahmud, Halid ve Naci’nin yaşamları üzerinden Osmanlı idaresinden, İngiliz mandasına ve İsrail işgaline kadar üç farklı dönemde halkın yaşadıklarına tanıklık ediyoruz. Cümleleriyle tutsak zamanların zincirlerini kıran Nasrallah, Filistin halkının kolektif hafızasını ve mücadelesini oldukça güçlü bir dille ortaya koyuyor.

“Göz kamaştıran, duyarlı bir üslupla yazılmış olan Beyaz Atlar Zamanı, okuru büyüleyici bir şekilde kavrıyor, onun duyarlılığı ve hafızası üzerinde kalıcı bir etki bırakıyor. Bu kitap, Filistin halkının yaşadığı trajedi ve felaketleri nedenlerini de ele alarak yaratıcı bir şekilde tasvir ediyor.” Salma Khadra Jayyusi

İbrahim Nasrallah
2018 Arap Booker Ödülü kazananı İbrahim Nasrallah, 1948’de anavatanlarından koparılan Filistinli bir ailenin çocuğu olarak 1954’te Amman-Ürdün’de doğdu. Nasrallah şair, romancı, ressam ve fotoğrafçıdır.

Nasrallah’ın bugüne dek on dört şiir derlemesi, yirmi dört roman ve iki film eleştirisi kitabı yayımlandı. 1985’te, modern Filistin tarihinin iki yüz elli yılını kapsayan ve her biri bağımsız bir roman olan Filistin Trajikomedisi serisini yazmaya başladı. Bu proje çerçevesinde on dört romanı yayımlandı, bunların birçoğu Arap dünyasının en prestijli edebiyat ödüllerine layık görüldü. Eserleri İngilizce, İtalyanca, Danca, Türkçe, İspanyolca, Farsça ve diğer dillere çevrildi ve yayımlandı. Nasrallah’ın kitapları, Arap dünyasında en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Eserleri eleştirmenler ve uluslararası akademisyenler arasında ilgi gördü; eserleri üzerine on dörtten fazla edebiyat eleştirisi kitabı ve seksen doktora ve yüksek lisans tezi hazırlandı. Ateş Çayırları adlı romanı Guardian gazetesi tarafından Arap olan ya da olmayanlar tarafından Arap dünyası hakkında yazılmış en önemli on romandan biri seçildi.

Beşi şiir dalında olmak üzere on bir ödül kazandı. En son 2023’te, eserleri, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Roman Ödülü’ne layık görüldü. 2022’de ABD’deki Filistin Vakfı tarafından Filistin Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. İkinci Savaş Köpeği adlı romanı 2018’de Arap Booker Ödülü’nü kazandı.

2014’ün ocak ayında, bacaklarını kaybetmiş biri kadın, biri erkek olan iki Filistinli gencin de katıldığı bir girişimde Kilimanjaro Dağı’nın zirvesine tırmandı. Tırmanış, çocuklar için tıbbi yardım sağlamak üzere çalışan bir sivil toplum kuruluşunu desteklemek amacıylaydı. Nasrallah, bu süreci Kilimanjaro’nun Ruhları adlı romanında anlattı ve 2016’da Katara Arap Romanları Ödülü’ne layık görüldü, 2020’de Noel Ağacının Altındaki Tank adlı romanıyla aynı ödülü ikinci kez kazanan ilk Arap yazar oldu.

Kitaptan tadımlık >>>

edebiyathaber.net (27 Eylül 2024)

Yorum yapın