Çatalhöyük Öyküleri üçlemesinin üçüncü kitabı Bolluk ve Savaş raflarda

Ekim 3, 2024

Çatalhöyük Öyküleri üçlemesinin üçüncü kitabı Bolluk ve Savaş raflarda

Bilgin Adalı’nın kaleme aldığı Betül Aytaç’ın resimlediği Çatalhöyük Öyküleri üçlemesinin son kitabı Bolluk ve Savaş, Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çocukların “Bilgin Amca”sı Bilgin Adalı, Çatalhöyük Öyküleri üçlemesinin üçüncü kitabı Bolluk ve Savaş ile raflarda. Kahramanlarımız, refaha erişen bir toplumun huzurunu nelerin kaçırabileceğini erken yaşta öğrenirken, Bilgin Adalı’nın Çatalhöyük Öyküleri üçlemesi geleceğe ilişkin yeni sorularla sona eriyor.

Buluşlar sayesinde tarımda, avcılıkta, hayvancılıkta gelişen; emekte ve üretimde büyük verim elde eden Çatalhöyük, dizinin ilk iki kitabından tanıdığımız Ningur ve Ninlil’in çabalarıyla bolluğa kavuşuyor. Ne var ki bu durum, komşu yerleşimlerin ve toplulukların dikkatini çekiyor. Kimi yoksunluklar kıskançlığa, kimi hırslar da emek hırsızlığına yol açıyor. 

 
“Günümüzden tam on bin yıl önceki bir bahar sabahındayız. Her yer yemyeşil. Gür çimenlerin ortasında uzanan ağaçlardaki göz alıcı, rengârenk çiçekler çevreyi süslüyor. Bahar çiçeklerinin kokusu etrafa dalga dalga yayılıyor. Kuş cıvıltıları arasında yeni doğmuş kuzuların, oğlakların sesini duyuyoruz. Hava tertemiz ve gökyüzü ışıl ışıl. Dünyanın en güzel, en mutlu sabahlarından biri bu. Gözümüze, ilerideki tepenin üstüne kurulmuş bir köy çarpıyor. Anadolu’nun pek çok yöresinde benzerlerine bugün bile rastlayabileceğimiz, kerpiç yapılardan oluşan bir köy bu. Bugün burayı Çatalhöyük olarak tanıyoruz. O zamanki adını bilmiyoruz. Bu kitapta bu köyü, şimdiki adıyla yani Çatalhöyük olarak anacağız.”

Bilgin Adalı 1944 yılında Safranbolu’da doğan Bilgin Adalı’nın çocukluğu, babasının görevi nedeniyle Antalya, Mersin ve Alanya’da geçti. İlk şiir ve öykü denemeleri, o lise çağındayken, Kıbrıs’ta yayımlanan Beşparmak dergisinde ve Mersin’de arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Kıyı dergisinde yayımlandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, radyo ve televizyon programcılığı alanında öğrenim gördü. 1968 yılında TRT’de çalışmaya başlayan ve bu kurumun ilk yönetmenlerinden biri olan Adalı, 1976’ya kadar TRT Ankara Televizyonu’nda Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’ü ve Atatürk Devrimleri’ni konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı. Belgesel senaryolarının yanında, çocuklar için çok sayıda kitap yazdı. Özellikle tarihi, bilimi, buluşları temel aldığı kurgularıyla çok sevilen Bilgin Adalı 29 Eylül 2012’de yaşama veda etse de, kitaplarında geçmişin izini sürüp geleceğin hayalini kuran düşünceli ve oyunbaz sesiyle çocukların \’Bilgin Amca\’sı olmayı hep sürdürecek.

edebiyathaber.net (3 Ekim 2024)

Yorum yapın