Evhamlarla hayatı ıskalamak mı, dümeni yaratıcılığa kırmak mı?

Ekim 3, 2024

Evhamlarla hayatı ıskalamak mı, dümeni yaratıcılığa kırmak mı?

Brian Dillon’ın Hastalık Arzusu adlı kitabı İlksatır Yayınevi tarafından Öyküm Nid Bilgiç çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Hastalık Arzusu, edebiyat, müzik, sanat ve bilim camiasının dünyaca ünlü dokuz isminin hastalık hastalığına odaklanırken korkuların zihinle beden arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini de gözler önüne seriyor.

Evhamlarla hayatı ıskalamak mı, dümeni yaratıcılığa kırmak mı?
 
İngiliz yazar ve şair Charlotte Brontë, hastalıkları sayesinde sorumluluklarından kaçıp yazmaya vakit ayırırdı. Amerikalı sanatçı Andy Warhol, hem hastalıktan hem de hastalık fikrinden korkardı. Fransız yazar Marcel Proust sanatsal yönünü evhamlarıyla çizerdi. Glenn Gould omzuna dostça vurulan bir darbenin piyano çalma yeteneğini yok ettiğini iddia ederdi. Alman hukukçu Daniel Paul Schreber ise bedeninin Tanrı ve doktorlar tarafından ele geçirildiğine inanırdı.
 
Hastalık Arzusu edebiyat, müzik, sanat ve bilim camiasının dünyaca ünlü dokuz isminin hastalık hastalığına odaklanırken korkuların zihinle beden arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini de gözler önüne seriyor.
 
Yazar Brian Dillon’ın mektup, günlük, otobiyografi, röportaj ve tanıklardan yola çıkarak hazırladığı kitap, sağlık kaygısıyla yaratıcılık arasında bir bağ olup olmadığını da sorguluyor.
 
• 2009 Wellcome Kitap Ödülü Kısa Listesi

edebiyathaber.net (3 Ekim 2024)

Yorum yapın