Pik-Shuen Fung’un ödüllü ilk romanı Gölgeler Ormanı, Düşbaz Kitaplar’dan çıktı

Ekim 4, 2024

Pik-Shuen Fung’un ödüllü ilk romanı Gölgeler Ormanı, Düşbaz Kitaplar’dan çıktı

Pik- Shuen Fung’un Gölgeler Ormanı adlı kitabı Düşbaz Kitaplar’dan çıktı.

Tanıtım bülteninden:

Pik-Shuen Fung’un ödüllü ilk romanı Gölgeler Ormanı, Düşbaz Kitaplar’dan çıktı! Babasının ölümünden sonra, onunla kuramadığı bağları sorgulayan bir kadının yas tutma hikâyesini merkezine alan roman, göçmenlik deneyimi, kültürel kimlik, aidiyet ve aile sevgisi gibi derin konuları şiirsel bir sadelikle işliyor. Kanada’ya göç eden Çinli bir aileye doğan Pik-Shuen Fung, başkarakterin yaşadığı ailevi ve ruhsal parçalanmaları aktarırken, çocukluğundan bu yana iki dil arasında bölünen yazarın İngilizce ve Çince ifadeler arasında yaşadığı parçalanmalar da romana biçemsel olarak başarıyla yansıyor. Özlemin incelikli mizahla, hüznün göç dinamikleriyle iç içe geçtiği Gölgeler Ormanı, baba-kız ilişkisini farklı noktalardan ele alan hüzünlü, derinlikli ve şefkatli bir yas romanı…

Ayrıntı Yayınları’nın, farklı coğrafyalardan yeni hikâyelerin izini süren renkli markası Düşbaz Kitaplar, Çin asıllı Kanadalı yazar Pik-Shuen Fung’un Gölgeler Ormanı adlı ilk romanını okurlarla buluşturdu. Fung’a 2022 Rakuten Kobo Edebi Kurmaca Gelecek Vadeden Yazar Ödülü’nü ve Amazon Kanada İlk Roman Ödülü’nü getiren Gölgeler Ormanı’nı İngilizce aslından dilimize Cansu Canseven çevirdi.

Gölgeler Ormanı’nın isimsiz ana karakteri, babasının ölümünün ardından kafasında bu soruyu döndürüp durur. 1997yılında Hong Kong üzerindeki egemenliğin Birleşik Krallık’tan Çin’e geçmesiyle birlikte dört kişilik bir aile Kanada’ya taşınır ama Hong Kong’lu pek çok “astronot” baba gibi, bu ailenin babası da çalışmak için Hong Kong’ta kalmıştır, ailenin en yoğun yaşadığı duygu da haliyle hem babaya hem de ülkelerine duydukları özlemdir.

Yıllar içinde babasıyla geçirdiği dakikaları ve her bir hatırasını tekrar tekrar ziyaret eden karakterimiz henüz cevaplanmamış pek çok soruyla ve yanlış anlaşılmalarla baş etmeye çalışır. Cevaplar için annesinin ve anneannesinin kapısını çalsa da kendi hayatının, onların hayatının merkezinde attığını fark eder.

Yazar Pik-Shuen Fung’un hacim olarak ince görünen bu romanı, içerik ve yoğunluk açısından okuru, acı ve mutluluğun derinliklerine götürüyor. Şiirsel ve akıldan çıkmayan sesiyle, Çin asıllı Kanadalı bir astronot ailenin hareketli portresini çizerken her katmanda başka bir ayrıntıyı, soyutlamayı, nakşettiği anıları ve sözlü tarihi kullanıyor.

Seda Mitimzalı kapak tasarımıyla Gölgeler Ormanı, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Dünyamız aslında güzel bir dünya… da işte, ölümü çok da kafamıza takmazsak. Yazar Pik-Shuen Fung, anne veya babamızı kaybettikten sonra kendimizi buruşturulup atılmış bir kâğıt parçası gibi hissetmemizin normal olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bir de her şeye rağmen, mutluluğun öğrenebilir olduğunu.”

Buzz Feed

“Bu romanda hayran olunacak çok şey var… Çok minimalist, sade, şiirsel bir anlatım ama bir o kadar çağrışımcı. Böyle bir romanı okurken kendinizi bir sanat müzesinde dolaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.”

Hyphen Magazine

“Duyunca heyecanlandığım kitap bu… Yas üzerine ama tüy kadar hafif ve bunun illa ki sayfa düzeniyle ilgisi olsa gerek. Sanki şiir okuyormuşsun gibi ama aslında bir roman…Sözcükler muazzam, anlatı muhteşem ama bütün bunların kitap olarak sunulma biçimi ruhu son derece tazeliyor.”

Ann Patchett

PIK-SHUEN FUNG HAKKINDA

Kanadalı yazar ve sanatçı Pik-Shuen Fung, New York City’de yaşamaktadır. Asian American Writers’ Workshop[Asyalı Amerikalı Yazarlar Atölyesi], yazarlar örgütü Kundiman, daha önce Sanat İçin Millay Kolonisi olarak da anılan Millay Arts ve Storyknife gibi topluluklardan ve/veya kurumlardan burslar almış ve yazar evlerinde konaklama imkânı bulmuştur. Gölgeler Ormanı, yazarın ilk romanıdır.

edebiyathaber.net (4 Ekim 2024)

Yorum yapın