Behiç Ak’tan Bülbüllerin Şarkı Söylediği Yer 

Ekim 14, 2024

Behiç Ak’tan Bülbüllerin Şarkı Söylediği Yer 

Behiç Ak’ın Bülbüllerin Şarkı Söylediği Yer adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yazıp resimlediği özgün çocuk romanlarıyla çok sevilen Behiç Ak, felsefi bir konuya yine mizahla yaklaşıyor, kendimizle ve çevremizle kurduğumuz ilişkilere eğiliyor. Aşırı hızlı şehir hayatında unutulan kırsal yaşamın dinginliğinin değerini; doğanın ahenginin, insanın kendini bulmasındaki etkilerini duyumsatıyor. Şehir ve köy yaşamı arasındaki farklara ve etkileşimlere dikkat çeken roman, çokrenkli karakterleriyle doğa, sanat ve yetenek üzerine düşündürüyor.
 
Kerem, babasından farklı olduğunu kanıtlamak istiyordu. Çıktığı yürüyüşte önce içsesiyle tanıştı, sonra kendini bülbül seslerinin yankılandığı yemyeşil bir yaylada buldu. Yollarda, kavun heykeli yapan dev adam, ablasının çokrenkli arkadaşı Dilan, çoban köpeği Dost, ablasından çello çalmayı öğrenen Eşber ve moda tasarımcısı Feyza Hanım’la tanıştı. Peki ya defile yapan korkuluklar, futbol topu dolu tarla gerçek miydi? Kerem kendisiyle nasıl barışacak, gerçek Kerem’i nasıl bulacaktı?..

Behiç Ak: Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den bu yana, gündelik hayatı eleştiren “Kim Kime Dum Duma” adlı bant karikatürüyle tanındı; karikatürleri yurtdışında sergilendi. Tiyatro oyunu yazarlığında da adını duyuran Ak’ın Ayrılık ve Bina‘nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı. Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi “Gülümseten Öyküler”le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı adlı resimli çocuk kitabı gibi, ilgi gören diğer resimli öyküleri Bilyeler ve Gökdelene Giren Bulut da Günışığı Kitaplığı tarafından özgün tasarımlarla yenilendi. Felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisini, Benim Bir Karışım‘la başlatan sanatçı, kırk yıllık karikatür birikiminden seçtiklerini, Karikatür Kitabı (2012) ve Yaşasın Çocuklar! (2021) adlı özel albümlerde topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazandı. Roman koleksiyonuna en son, Bülbüllerin Şarkı Söylediği Yer (2024) eklendi. 2023’te, Dünya’nın su sorununa dikkat çeken renkli bilimsel öyküsü Ayşe’nin Bulut Projesi, Günışığı Kitaplığı’nın, “İklim Eylemi”ni destekleyen kitaplar koleksiyonunun ilki olarak yayımlandı. Yetişkinler için de yazan Behiç Ak’ın Yıldızların Tembelliği adlı öykü kitabı ve Uyku Şehir adlı romanı 2024’te yeniden okurla buluştu. Hans Christian Andersen ve Astrid Lindgren (ALMA) gibi uluslararası ödüllere aday gösterilen sanatçının kitapları çeşitli dillere çevrildi.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2024)

Yorum yapın