İnsanın Anlam Arayışı’nın yazarı Viktor E. Frankl’den Anlamsızlık Hissi: Psikoterapi ve Felsefeye Bir Meydan Okuma

Ekim 16, 2024

İnsanın Anlam Arayışı’nın yazarı Viktor E. Frankl’den Anlamsızlık Hissi: Psikoterapi ve Felsefeye Bir Meydan Okuma

Viktor E. Frankl’in Anlamsızlık Hissi: Psikoterapi ve Felsefeye Bir Meydan Okuma adlı kitabı Mundi Kitap tarafından Defne Şen çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

20. yüzyılın en önemli psikoterapistlerinden Viktor E. Frankl’in kaleme aldığı Anlamsızlık Hissi: Psikoterapi ve Felsefeye Bir Meydan Okuma, Mundi etiketiyle okurla buluşuyor. Tüm dünyada çok okunanlar listesinde yer alan İnsanın Anlam Arayışı kitabının yazarı olan ve kendi ekolü “logoterapi”yi geliştiren Frankl, bu eseriyle hepimizi kendi hayatımıza dair bir anlam bulmaya davet ediyor.

Dünyanın en ünlü psikoterapistlerinden, tarihe “Freud ve Adler’den sonra Psikoterapinin Üçüncü Viyana Okulu’nu kuran kişi” olarak geçen Viktor E. Frankl’in kaleme aldığı Anlamsızlık Hissi: Psikoterapi ve Felsefeye Bir Meydan Okuma Mundi etiketiyle raflarda. Eseriyle hepimizi kendi hayatımıza dair bir anlam bulmaya, yaratmaya davet eden Frankl, bugün de alışıldık yaklaşımları sorgulamak için ilham veriyor.

Tün dünyada çok okunan İnsanın Anlam Arayışı’nın yazarı olan Viktor E. Frankl, sıra dışı bir hayat yaşadı. Ömrü boyunca yeni fikirlerin peşinde koştu, zaman zaman bu yüzden dışlandı, Hitler döneminde toplama kamplarında esir düştü, ailesini bu kamplarda kaybetti fakat her şeye rağmen yaşama tutunma çabasından ve anlam arayışından hiç vazgeçmedi. Şahsi tecrübelerini nöroloji ve psikiyatri uzmanlığıyla birleştirerek logoterapiyi geliştirmesinin sebebi de buydu: İnsanı yaşama bağlayan en önemli motivasyonun “hayatın bir anlamı olduğuna inanmakla inşa edildiğini ve hayat mücadelesindeki en büyük engelin de “anlamsızlık hissi” olduğunu görmesi…

“[…] insan bir şeyden nefret ederken aynı anda ona delice tutkun olabilir ve bu ikisinin arasındaki gerilim tam da hayattaki potansiyel anlamlarımızın peşine düşmeye teşne kılar bizi. Bu durumdan hoşnut olmamaksa bizim derdimiz, hayatın değil. Zaten anlam doğurmak denen şey, fonda neşeli bir çiftetelli eşliğinde olmuyor çoğunlukla. Ama bir melodi duymaya niyetliysek hayat bize onu veriyor, orası kesin. İçimizdeki çağrının bangır bangır gelen sesini de işte tam o anlam bulmakta güçlük yaşadığımız, çıkışın varlığından şüphe ettiğimiz karmaşık zamanlarda duyabiliriz. Çünkü başka çaremiz yok: Kulak vererek yaşamak zorundayız. Frankl’in en büyük alametifarikası da burada, zira toplama kamplarından sağ çıkmış bir ruh sağlığı uzmanı olarak bunu her koşul altında yapabileceğimiz gerçeğini ortaya koyuyor.”                      Büşra Tarçalır 

edebiyathaber.net (16 Ekim 2024)

Yorum yapın