Çocuklar, eğer okudukları kitapları sevmişlerlerse bütün ömür onun kılavuzluğunda hareket ederler | Nilgün Çelik

Ekim 19, 2024

Çocuklar, eğer okudukları kitapları sevmişlerlerse bütün ömür onun kılavuzluğunda hareket ederler | Nilgün Çelik

Eksik Parça Çocuk Yayınları yeni kitaplarla çocukların olduğu kadar bizlerin de dikkatini çekiyor.

Kral Şakir’in yaratıcısı Varol Yaşaroğlu’nun yepyeni kitapları şu an elimde ve size bahsetmek için sabırsızlanıyorum.

Bahsetmek istediğim kitap Fil Necati serisi.

Fil Necati Kral Şakir’in kahramanı olsa da o artık kraldan bağımsız hareket etmeyi seçmiş. Üstelik maceradan maceraya koşuyor.

Elimdeki kitaplar serinin üçüncü kitabı Gizli Orman Krallığı ve dördüncü kitabı Süper Güçlerim ve Greyfurt

Kitapların içeriğine geçmeden önce, tasarımı, logosu ve renkli sayfalarıyla hayli dikkat çekici olduğunu söylemek isterim. Çizimlerin özeninden, baskısına ve renklerin albenisine kadar her şey düşünülerek özenle hazırlanmış. 6-8 yaş grubu için harflerin ve kitabın büyüklüğü yeterli ölçüde. Bu sebeple bir çocuğun kolay kolay hayır diyemeyeceğini düşündürüyor bana.

Zaten derdimiz çocuklara kitapları sevdirmek değil mi? Bence Eksik Parça Çocuk’la Varol Yaşaroğlu ortaklığı bu konuda isabetli.

Fil Necati serisi, hassasiyetle kompoze edilmiş.

Karakterlerin görselleriyle uyumlu olması küçük okurları için bir çelişki yaratmıyor. Konuşma balonları, küçük okurların anlayabileceği yalınlıkta. Hayal gücünü geliştiren, düşündüren ve analiz yeteneklerini harekete geçiren konuşma balonları var.  Bu seride, karakter isimleri, küçük okurların ilgisini muhakkak çekecek. Atmosfere ve karakterin eylemine yakışan isimlerle kim bilir ne hayaller kuracaklar?

Çocuklar, eğer okudukları kitapları sevmişlerse bütün ömür onun kılavuzluğunda hareket ederler. Bu durum yazan için de baskıyı sağlayan için de ne büyük gurudur.   İşte tam bu anlamda küçük arkadaşlarımızı merakla maceraya sürükleyecek bir kitap Gizli Orman Krallığı.   Fil Necati’nin Bay Panik’le ormanda ne işi olabilir? Peki ya o ormanın kralı nerededir? Karşılarına çıkan Bayan Petek kimdir? Küçük okurlar bu soruların cevabını ararken aynı zamanda analiz edebilmeyi öğrenecekler. Sihirli çiçekler, sihirli ağaçlar, konuşan hayvanlarla büyülü bir atmosfer. Diğer kahramanın karakteristik özelliği olan panik olma durumunun kitabın sonlarına doğru değişmesi hatta gelişmesi küçük okurların aklında nasıl bir iz bırakacak meraktayım doğrusu. Yoksa istersek bizi üzen durumlardan kendimizi kurtarabilir miyiz? Nefis bir final.

Süper Güçlerim ve Greyfurt’da kelimelerin peşine düşmemek mümkün değil. Uçmakla uçabilmenin farkını ilk satırlarda anlayıp, şaşıracak küçük okurlar. “Pardon” diyebilmenin güzelliğini düşünecekler. Peki ya süper güçlü olanlar ne yapar? Küçük okurlar cevabını bulunca belki de yaşamları boyunca süper gücü içinde tutacaklar… Serinin bu kitabında küçük okurlara yardımlaşmanın, çevremizdekilerle ilişkilerin ve iyi yürekli olmanın ip uçlarını veriyor Varol. Asla didaktik değil. Ancak hafızaya kazıdığı değerler net ve yaratıcılığı tetikliyor. Okumayı sevdirecek, hemen her çocuğun ilgisini çekecek hareketli olaylar ve maceralarla dolu iki kitap burada bitmiyor. Yeni maceranın ip ucunu vererek sonlanıyor.

İşin en güzel tarafı da bir sonraki macerayı merak ederek uykuya dalmak…

Tüm çocukların okumayı sevmesi ve Fil Necati’yi tanıması dileklerimle…

edebiyathaber.net (19 Ekim 2024)

Yorum yapın