Penguin Random House Yayıncılık’tan yapay zeka ihlaline karşı önlem

Ekim 21, 2024

Penguin Random House Yayıncılık’tan yapay zeka ihlaline karşı önlem

Yapay zeka geliştiricileri, modellerini eğitmek için başkalarının eserlerinden faydalandığı gerekçesiyle ciddi eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Şimdi, dünyanın en büyük yayın evi olan Penguin Random House, yazarlarının eserlerinin bu süreçte izinsiz kullanılmaması için harekete geçti.

Penguin Random House Yayıncılık, kitaplarının ön kısmındaki telif hakkı sayfasını, eserlerinin yapay zeka eğitimi için kullanılmasını engellemek amacıyla değiştirdi. Yeni metinde şu ifade yer alıyor: “Bu kitabın hiçbir bölümü, yapay zeka teknolojilerini veya sistemlerini eğitmek amacıyla kullanılamaz veya çoğaltılamaz.”

VERİ KULLANIMINA KARŞI DA EK ÖNLEMLER ALINDI

Yeni ifadeye ek olarak, yayıncı, kitaplarının veri madenciliği ve analiz amaçlı kullanılmasına karşı da ek korumalar getirerek, “metin ve veri madenciliği istisnasından” yararlanılmasına açıkça karşı çıktığını belirtti. Bu düzenleme, Avrupa Parlamentosu’nun metin ve veri madenciliği istisnalarına dair yeni yönergesinden esinlenmiştir.

DİĞER YAYIN EVLERİ DE ADIM ATIYOR

Penguin Random House, yapay zeka modellerine karşı adım atan en son yayıncı oldu. Bu haftanın başında, The New York Times da yapay zeka girişimi Perplexity’ye, yapay zeka modelinin kullanıcılar için yanıtlar oluşturmak amacıyla gazetenin makalelerini kullanmayı durdurması için bir uyarı mektubu gönderdi.

edebiyathaber.net (21 Ekim 2024)

Yorum yapın