Yaşam her an bir sınav, önemli olan ne kadarını başardığımız.
İlk ve ortaöğretimde sınav haftaları başladı hatta yarılandı. Öğrencisi olan hemen her evde heyecan ötesinde stres var. Çocukların ve gençlerin üzerinde de yoğun bir baskı. Bizim evde yok öyle bir şey diyene de asla inanmam. Çünkü sistem bunu gerektiriyor. İşin içinde olan bir ebeveyn olarak söylüyorum, genel anlamda rahat bir yapım olsa da bu konuda, içten içe ben de heyecanlanıyor ve strese giriyorum. Bunu çocuğuma yansıtmama konusunda ise başarılı olduğumu düşünüyorum. Bu baskı konusunda ebeveynlere de hak vermiyor değilim ama fazlası zarar, uyarmış olayım. Bu konu çok su kaldırır aslında ama sözü uzatmanın da anlamı yok. Sadece evdeki deneyimlerimi anlatsam iki cilt kitap olur, biliyorum. Geçelim sözünü etmek istediğim kitaplara.
*Sınavla Baş Etmenin Yolları
İlki Meraklı Tilki Kitaplığı’ndan. Serena Patel yazmış, Louise Forshaw resimlemiş. Sima Özkan da Türkçeleştirmiş. Karakterler coğrafyamıza uyarlandığına göre bu tabiri kullanmam daha doğru olacaktır. “Sınavla Baş Etmenin Yolları”nı çocuklara yönelik bir sivil itaatsizlik kitabı olarak da gördüm açıkçası. Kitabın kapağında yer alan görselde “Sınavlara Hayır Diyoruz” yazan bir afiş taşıyor elinde kahramanımız. Diğer elindeyse megafon. Mesaj kapaktan çok net verilmiş aslında.
Aras’ın öğretmeni tüm sınıfa, bir sonraki hafta yapacağı matematik sınavından söz eder. Yeni bir kural olarak zamanlı bir sınav olacaktır. Sınavın kendisi yetmiyormuş gibi bir de zamana karşı bir sınav vermesi gereken Aras dehşete kapılır. Zaten genel olarak sınavlardan nefret eden bir çocuk. (Sınavı seven var mı sanki) Peki, üzerindeki bu baskıyla nasıl başa çıkacak? Klasik hasta numaralarını bir yana bırakalım ki onu da denedi, okulda bir protesto düzenleme fikri hoşuma gitti. Sonuç alamayacağını en baştan bilsem de sesini yükseltmesi aradığımız öğrenci tipine çok uygun. Aras sınav kâbusuna çare ararken böyle hissedenin sadece kendisi olmadığını da fark eder. Sonuçta bu korkularıyla yüzleşip o sınava girmek zorunda olsa da o esnada yaşadıkları ve son bölüm kitabı alıp başka bir noktaya götürüyor. Sistem içinde henüz ilkokul sıralarında bu stresle karşı karşıya bıraktığımız çocuklar için “Sınavla Baş Etmenin Yolları” bir rahatlama kitabı olabilir.
*Herkes Başarır
Bir diğer kitabımızsa nahif bir anne yüreğiyle çocuklara yazan Ayşegül Kocabıçak’tan. Öykü Akarca’nın resimlerinin eşlik ettiği kitap Altay Yayınları tarafından bizimle buluşturuldu. Ayşegül Kocabıçak’ın yetişkinlere yönelik yazdığı öyküler ne denli sert ve vurucuysa çocuklar için yazdıkları da tam aksine yumuşak ve özgüven aşılayıcı. “Herkes Başarır”da günümüz modern çağının içinde, her ikisi de çalışan ebeveynlerin her türlü kursa göndererek kendi eksiklerini kapatma telaşına düştükleri duruma tutulan bir aynayı görüyoruz. Bu cendereye düşen çocuk da Başar. Adının Başar olmasının nedeni de buymuş zaten. Her şeyi başarsın! Başar’ı buna inandırmışlar. “Her bilginin bir kursu var ve öğreneceği her türlü konu için bir kurs olduğuna emin!” Peki başarı için hangi kursa kayıt yaptırmalı? Plazalardan uzakta geçirdiği yaz tatili Başar’a unutamayacağı deneyimler yaşatmış, onu başka bir insana dönüştürmüş. Köy hayatı onu kendi gücüyle, yetenekleriyle tanıştırmış ve güzel bir başarı hikâyesi yaşatmıştır. Başar, başarının ve başarmanın ne olduğunu öğrenmiştir.
Ayşegül Kocabıçak, küçük bir çocuk romanı koymuş ortaya. Fakat bir iki sayfalık öykücüklerle çocuğun dünyasındaki hemen her şeye de değinmiş hızlıca.
Kitabı okuduktan sonra, bu konu daha yumuşak nasıl anlatılabilir ki, diye düşünmeden de edemedim. İsteyen ebeveynler de okuyabilir bu arada. Aynaya bakmak belki bir miktar onları da düşündürür.
edebiyathaber.net (4 Kasım 2024)