A. Dinç Alada’nın Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi kitabı raflarda

Kasım 15, 2024

A. Dinç Alada’nın Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi kitabı raflarda

A. Dinç Alada’nın Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi adlı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ayrıntı Yayınları, akademisyen A. Dinç Alada’nın Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi başlıklı yeni çalışmasını okurlarla buluşturdu. İktisat bilimini eleştirel bir yaklaşımla ele alan kitap belirsizlik, şans ve kriz yönetimi kavramlarını yeni bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Belirsizliğin yalnızca bir risk olarak ele alınmasının ötesinde, daha derin ve karmaşık bir unsur olarak görülmesi gerektiğini savunan Alada, Üç Belirsizlik Kavramı’nda Menger, Weber, Hayek gibi iktisat düşünürlerinin bu kavramları nasıl değerlendirdiğini de irdeliyor.

İktisat felsefesi ve Türkiye’de iktisadi düşünce alanındaki çalışmalarına devam eden A. Dinç Alada’nın yeni kitabıÜç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi, Ayrıntı Yayınları’nın ScholaAyrıntı dizisinde yerini aldı.

Üç Belirsizlik Kavramı, ana akım iktisadın belirsizliğe ilişkin yaklaşımlarından yola çıkarak iktisat disiplininin sınırlarını gösteren ve aşan bir kavrayışa varma uğraşında. Hem yöntemini geliştirme hem de geliştirdiği yöntemi kullanma biçimi bakımından özgün bu eserde belirsizliğin menfi -ideolojik, manipülatif- kavrayışlarının karşısına müspet kavrayışları çıkarılıyor. Böylece ana akım iktisadın temel varsayımlarını doğrulamak üzere inşa edilmiş belirsizlik kavrayışları ve belirsizliği azaltma yaklaşımlarının karşısına belirsizliklerin ve krizlerin yarattığı açıklık müspet anlamıyla çıkarılıyor. İktisat, sosyoloji, siyaset felsefesi alanlarının sınırlarında dolaşan çalışma belirsizliğin, şansın ya da tesadüfün manipülasyonu ile iktisat disiplinin ideolojik işlevini ortaya koyuyor; bunu yaparken felsefe pratiğine yaratıcı biçimde başvuruyor.

A. DİNÇ ALADA HAKKINDA

1957 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1980’de mezun olduktan sonra aynı Fakültede Yüksek Lisansını tamamladı. 1981-1982 döneminde Paris I Sorbonne Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Prof. Alain Barrère’in makroekonomi seminerlerine katıldı. Doktora öğ­renimine İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde devam ederken 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bil­giler Fakültesine Araştırma Görevlisi olarak girdi. 1997 yılında Birmingham Üniversitesi Ekonomi Bölümünde bir dönem misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 2009 yılına kadarİ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğretim üyeliğine devam etti. 2009-2014yılları arasında Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2014 yılında İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesindeki görevine geri döndü. Barış için Akademisyenler Bildirisine imzacı olarak katılması, 2017 yılında zorunlu emekli olarak akademik hayatına ara vermesine neden oldu. İstanbul Üniversitesine karşı açtığı davayı kazanarak 2022 yılında yeniden İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyeliğine döndü. 2024 Mayıs ayında ise yaş haddinden emekli oldu. İktisat ve Felsefe, Türkiye’de iktisadi düşünce alanlarındaki çalışmalarına devam etmektedir. İktisat Felsefesi ve Belirsizlik (İstanbul: Bağlam Yayınları, 2000) ile İktisadın Kayıp Felsefesi (İstanbul: Bağlam Yayınları, 2012) adlı iki kitabı ve iktisadi düşünce tarihi, iktisat felsefesi alanlarında yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (15 Kasım 2024)

Yorum yapın