Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK) aralık ayı söyleşi programı açıklandı:
LEVINAS VE JONAS İLE SORUMLULUĞU YENİDEN DÜŞÜNMEK
Çağdaş Felsefe Söyleşileri
04 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Elis Şimşon
Moderatör: Kurtul Gülenç
Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim görevlisi Elis Şimşon, bu konuşmada Levinas ve Jonas’ın Heidegger’den ayrıştıkları noktaları açıklayıp iki filozofun da düşüncesinde yer alan “asimetrik sorumluluk” mefhumunu karşılaştıracak. Ardından “Gelecek nesillere sorumluluğumuzu nasıl temellendirebiliriz?” sorusu etrafında iki filozofun düşüncesinin birbirini nasıl tamamladığını vurgulayıp iklim krizinin tam ortasında yaşarken bu düşünürlerin tasarladıkları sorumluluk mefhumunun bize nasıl yol gösterebileceğine değinecek.
Ücretsiz
***
YEDİ ÖLÜMCÜL GÜNAH: KİBİR
Corpus Cumartesi Söyleşileri
07 Aralık 15.00 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Ömer Aygün
Moderatör: Özlem Akcan
Corpus Dergi iş birliğiyle
Ömer Aygün geçtiğimiz Mayıs ayında TESAK’ta “Öfke” ile başladığı Yedi Ölümcül Günah serisine en büyük günahlardan “Kibir” ile devam ediyor. Antik Yunan’dan günümüze kibrin serüveni bu söyleşide Özlem Akcan’ın soruları ile açımlanacak.
Ücretsiz
***
2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?
2000’ler Şiiri Konuşmaları
11 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Mehmet Erte, Zafer Zorlu
Moderatör: Cenk Gündoğdu
TESAK’ta Cenk Gündoğdu’nun moderatörlüğünde 2000’ler Şiiri Konuşmaları devam ediyor. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde farklı anlayışlardan genç ve yetenekli şairleri, şiir anlayışlarını, dünyaya bakışlarını tanımak, anlamak, siyasal, sosyal ve sanatsal etkiler açısından tartışmak; şiirimizin dönüşümünü değerlendirmek için bir aradayız. Bu söyleşide Mehmet Erte ve Zafer Zorlu ile 2000’lerdeki edebiyat ortamını, dergileri, dönemin ruh halini ve şiiri konuşacağız.
Ücretsiz
***
BOZKURT GÜVENÇ VE JAPON KÜLTÜRÜ
12 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacılar:
Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi KASAHARA: “Türk-Japon Diplomatik İlişkilerinin Dünü ve Bugünü”
Prof. Dr. Selçuk Esenbel: “Türk Japon İlişkilerinin Yüzyılı”
Çağ Güvenç Akyol: “Japon Kültürü ve Sanatları Üzerine Notlar”
Moderatör: Doç. Dr. Abdurrahman Yılmaz
10 Aralık 2018’de aramızdan ayrılan mimar Prof. Dr. Bozkurt Güvenç antropolog kimliğiyle yaptığı çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencilerle yeri zor doldurulur bir iz bıraktı. Vefatının altıncı yılında Güvenç’i 1970’li yılların sonunda Japonya’da yaptığı etnografik bir çalışmaya vurgu yaparak anıyoruz. “Japonya’yı uzaktan uzağa beğenir, kendimize örnek almayı bile öneririz ama aslında Japonları hiç tanımayız… Japonya’ya Türk gözüyle bakmalı, gördüklerimi Türkler için, Türkçe yazmalıydım” diye yola çıkan Güvenç, “ülkeyi bir baştan ötekine gidip sonra da geri dönmecesine, her istasyonda duran, en yavaş giden, dakika şaşmayan küçük trenlerle” dolaşır. 1980 yılında yayınlanan Japon Kültürü kitabı işte böyle bir düşünce ve bir alan çalışmasının eseri olarak ortaya çıkar. Bu etkinlikte Bozkurt Güvenç’i ve Japon Kültürü üzerine çalışmasını; Japonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Kenichi KASAHARA, Japon tarihi uzmanı Prof. Dr. Selçuk Esenbel ve sanat tarihçisi Çağ Güvenç Akyol’un konuşmaları ile anacağız.
Ücretsiz
***
TANIKLIK, TRAVMA VE HAFIZA: DÖNÜŞÜMLER, İMKÂNLAR, SINIRLAR
18 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Deniz Gündoğan İbrişim
Kültürel travma ve hafıza çalışmaları, edebiyatta bireysel ve toplumsal yıkımların, acıların temsiline odaklanır ve travmatik deneyimlerin anlatım biçimlerini inceler. Bu alan, özellikle savaş, göç, yerinden yurdundan edilme, sömürgecilik ve ekolojik yıkımlar gibi zorlu deneyimlerin edebi olarak nasıl işlendiğini ve aktarıldığını araştırır. Bu konuşma, edebiyatın yaratıcı ve dönüştürücü bir alan olarak bu tür travmatik deneyimlere nasıl tanıklık ettiğine odaklanıyor.
Ücretsiz
***
SANAT FELSEFESİNİN HİKÂYESİ
Punctum Söyleşileri
25 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Emre Şan
Moderatör: Cana Bostan
Punctum Dergi iş birliğiyle
Punctum Söyleşileri’nde konuğumuz İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde akademik çalışmalarını sürdüren Emre Şan. Lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Panthéon Sorbonne’da tamamlayan Emre Şan’ın “Mağara Resimlerinden Dijital İmajlara: Sanat Felsefesinin Hikâyesi” adlı kitabı yakın zamanda Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı. Cana Bostan’ın soru ve katkılarıyla sanat felsefesinin hikâyesini konuşmak için TESAK’a davetlisiniz.
edebiyathaber.net (30 Kasım 2024)