Mikroscope’un “Aile” temalı 38. sayısı yayında.
“Aile, bu seneki son sayımızın teması. Biz, Mikroscope ekibi olarak, bu yıl yaşadığımız bütün çarpıklıkları başlık olarak toparlayabileceğimiz böylesi bir temayla 2024’e veda etmek istedik.
Evet, 2024 çocuk ve kadın cinayetlerinin öne çıktığı, şiddetin tavan yaptığı bir sene oldu. Evi içi tacizin sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da her köşebaşında karşımıza çıktığı bu on iki ay boyunca, elimizden geldiği, dilimizin döndüğü biçimde bu şiddet dilini içselleştirmemeyi; yazılarımızla bu konulara belli bir mesafeden bakmayı tercih ettik.
Sözünü ettiğim mesafe, siz okurları yaşanmakta olanlara karşı bir nebze de olsa “sanat” miğferiyle sarmalamak, size bir dem de olsa soluk aldırabilmek içindi. Lakin 2025’in bu anlamda çok daha çetin bir yıl olacağı aşikâr. Ancak şu da bir gerçek: Susan Sontag’ın ifade ettiği biçimde söyleyecek olursak, hem sanat hem de sanatçı, yaşanan bunca çarpıklığa, kendi yöntemince cevap vermeye devam edecek ve olup bitenlere göz yummayacaktır. Hem toplumsal anlamda yaşadıklarımız hem de ekonomik darboğaza rağmen yazmaya devam edeceğiz.
Bu sayımızda sizlerle buluşan “aile” teması, bu köşeye sıkışmışlığın içinden, yaşadığımız son yirmi yılın özetini yapmak ya da belli nedenleri ve sonuçları ispata girişmek gibi bir çabadan çok, ta en başta çıkış nedenlerimizin temeli olan “bakmak için değil görmek için” mottosunu hesaba katıyor. Görebilirsek, görmemize izin verilirse, kendimize bu şansı sunarsak, hayatlarımıza bu izni verirsek şunu görme ihtimalini yakalayabilirmişiz gibi: Her şey aileyle, ailede başladı. O halde “oradayız”.
Bu sayımızda aramıza katılan ve “Aile” kapağımızı çizen Deniz Olgaç İlhan’a, özgün deseni ve katkıları için teşekkür ediyoruz.
Gelecek senenin ilk teması “Savaş ve Barış” olacak ve bizler buluşma tarihi olarak Şubat’ı hedefliyoruz.”
edebiyathaber.net (10 Ocak 2025)