2 aylık öykü ve eleştiri dergisi Dünyanın Öyküsü 8. sayısında edebiyat dünyasından çok sayıda ismin katıldığı bir soruşturmaya yer veriyor. Bu soruşturmayla 2012 yılının beğenilen öyküleri tespit edildi.
Geçtiğimiz ay 2012 Öykü Yıllığı – Öykü Yağmuru’nu da yayımlayan Dünyanın Öyküsü dergisi yeni sayısında, edebiyatçılara “2012 Yılının En Beğenilen Öyküleri”ni sordu. Öykü odaklı soruşturma sorusu, okurlara ve edebiyat dünyasına, tanınmış öykücülerin dışında da henüz adı duyulmamış ya da duyulmakta olan veya hiç duyulmayacak olan bir öykücünün öyküsüyle de buluşabilme olanağı vermeyi amaçlıyor. Edebiyatın kamuoyunu oluşturan yaklaşık 200 kişiden 2012 yılında yayımlanan öykü kitaplarından ya da edebiyat dergilerinden okuyup beğendikleri en fazla 5 öykünün adını iletmeleri istendi.
Soruşturmaya gelen cevaplar incelendiğinde, 2012 yılına ait öykü listelerinin çeşitlilik gösterdiği görülmektedir. Geçen yıl yayımlanan öykülerden en beğenilen öykülerin sadece nicel olarak değil, nitel olarak da çeşitliliği dikkat çekici. Modern öykü kapsamında değerlendirilebilecek öykülere alışkın okurun, listelerde, post-modern öğeler taşıyan öykülerle karşılaşması sürpriz değil. Fantastik, gotik öykü yelpazesi geniş, öykü türünün sınırlarının zorlandığı kesin, hatta kimi öykülerde anlatımın metaforik anlatıma kayarak şiir diline yaklaştığını söylemek de mümkün. Anlaşılan o ki, en genç kuşaktan öykücüler yenilik arayışlarını gözüpek biçimde sürdürecek, metinlerarasılıktan beslenecek, ironiyi yaşamdaki çelişkilere işaret etmek için kullanmaya, yapısöküme yönelmeye devam edecekler. Bu soruşturma da gösteriyor ki öykücülüğümüzde yeni bir kuşak, “İkibin Kuşağı” doğuyor.
Derginin bu ayki sayısında başka neler var?
Gotik Edebiyat dosyası
Yasemin Yazıcı’nın hazırladığı dosyada, Aysu Erden “Karanlık Geleceğin Başlangıcı: Gotik Edebiyat, Tekinsiz Deneyimler ve Gotik Anti-Kahramanlar” yazısı; Galip Dursun “Ölümsüz Dracula, Yazarı Bram Stoker’ı da Ölümsüzleştirdi” başlıklı yazısı ile yer alırken, korku türü denince akla ilk gelen isimlerden sinema yazarı, eleştirmen ve araştırmacı Giovanni Scognamillo, Yasemin Yazıcı’nın sorularını yanıtladı. Dosyada ayrıca bu türün Türkiye’deki temsilcilerinden Giovanni Scognamillo, Onat Bahadır, Gülşah Elikbank, Doğu Yücel, Fatih Danacı ve Murat Başekim’in öykülerine yer verildi.
11 çeviri, 14 Türkçe öykü
Her sayısında mümkün olduğunca çok sayıda yeni öyküyü okurlarla buluşturmayı hedefleyen Dünyanın Öyküsü’nün bu sayısında 11’i çeviri olmak üzere toplam 25 öykü yer aldı. Voltaire, Virginia Woolf, Yasunari Kawabata, Giuseppe Goffredo gibi tanınmış yazarların yanı sıra öyküseverler, Mario Suarez, ViktoriyaTokareva, Nikolay Vladimiroviç Tyukpiyekov, Şehram Geravendi, Dr. S. D. Mulgaonkar ve Florin Logreşteanu gibi Türkiye’de pek bilinmeyen yazarları da tanıma olanağı bulacaklar. Adnan Binyazar, Gaye Boralıoğlu, Murat Sohtorik, Yavuz Ekinci, Suzan Bilgen Özgün, Bora Abdo, Mehmet Fırat Pürselim, Deniz Faruk Zeren, Giovanni Scognamillo, Onat Bahadır, Gülşah Elikbank, Doğu Yücel, Fatih Danacı ve Murat Başekim öyküleri yayımlanan diğer yazarlar. Ayrıca, geçen sayıda olduğu gibi bu sayıda da bir Sümerce öykü var.
“Bu kitabı yazmak için 20 sene içtim”
Dünyanın Öyküsü’nün bu sayısına Tarhan Gürhan, alkolle geçen yıllarını anlattığı Alkoliçe adlı kitabıyla; Onur Caymaz ise iki uzun öyküden oluşan Gökyüzü Sineması kitabıyla konuk oldu. “Ben bu kitabı yazmak için yirmi sene içtim” diyen Tarhan Gürhan, bir bölümü alkolik olduğu dönem tuttuğu günlüklerden, bir bölümü ise alkolü bıraktığı dönemde kaleme aldığı deneme ve mektuplardan oluşan kitabını M. Özgür Mutlu’ya anlattı. Gökyüzü Sineması’nda daha önce farklı kitaplarında yayımlanmış olan iki uzun öyküsünü yeniden bir araya getiren Onur Caymaz ise Elif Tanrıyar’ın sorularını yanıtladı.
Bu sayıda ayrıca;
Emin Özdemir, A. Ömer Türkeş, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Necip Tosun ve A. Galip köşe yazılarıyla; Sevinç Özer, Sibel Yılmaz, Hayri K. Yetik ve Murat Darılmaz yazılarıyla; Gül Durmaz “Öykü Dergiciliği”, Kadir Yüksel “Bir Raftan Bir Sahaftan”, Halil Genç “Yaşayan Öykü”, Gamze Güller “Öykü Atölyesi”, Nemika Tuğcu “Günyüzü Atölyesi”, Eylem Ata Güleç ve Gamze Güller “Öykü Kitaplığı” ile yerlerini aldılar.
edebiyathaber.net (9 Nisan 2013)