Kırtıpil dergisinin dördüncü sayısı “Sezon Finaline Girerken” raflardaki yerini aldı.
Daha üretken olabilmek ve yeterince malzeme toplamak amacıyla kısa bir araya gireceğini haber veren Kırtıpil dergisi, bu sayısında, “Kırtıpil: İki Buçuk”ta ele aldıkları sokak ve fanzin gibi iki ilişkili konu yerine, birbirine zıt kabul edilebilecek hipermetin ve ciltçiliği sayfalarına taşıyor.
Ekip dosya için Robert Coover ve David Miall gibi hipermetin alanında uzman kişilerin yazılarını okurken “anlatının sonsuzluğunda kaybolmamızı”, Macera Tüneli Serisi eşliğinde “çocuklar için deneysel edebiyat” hakkında biraz düşünmenizi, Heather McElhatton röportajı ile de edebiyatın samimiyetine tanık olmanızı umduklarını belirtiyor.
Diğer yandan, ciltçilik sanatının önemli isimlerinden İslam Seçen ve Rafet Güngör röportajlarının yer aldığı sayfaları karıştırmayı da unutmamalı tabii. Çünkü bu sayının araştırma konusu olan ciltçilik, bugün her ne kadar pek az kişi tarafından ihtisas alanı olarak tercih ediliyor olsa da varlığının vazgeçilemezliği aşikâr olan bir konu. Röportaj yapılan usta mücellitler birer mücellata dönüşülmemesi konusunda ısrarcı, ne de olsa cilt kitabın suni teneffüsü.
Bunların yanı sıra Kırtıpil’de deneysel işlere; mesela tek bir kelimenin bile tekrarlanmadığı ya da fibonacci sayı dizisine göre düzenlenmiş hikâyelere rastlayacak, bir öykünün pekâlâ da anlamlı bir şekilde ters yüz edilebilir olduğunu göreceksiniz. Belki Geçmişten Sayfalar’da yer alan H.G. Wells’in mektubuna şaşıracak, hipermetinle ilişkilendirilebilecek bir şiir olan Bis hakkındaki incelemeye göz atacaksınız.
Kırtıpil dergisi okurlarıyla yazılarınızı paylaşmak için [email protected], soru ve görüşlerinizi iletmek için [email protected] adresine yazabilirsiniz.
edebiyathaber.net (24 Nisan 2013)