UNESCO, 2012 yılındaki başvurular sonucu Marx’ın Komünist Manifesto ve Kapital eserlerini, Guevara’nın yaşamı ve çalışmalarından oluşan 1007 dokümanı ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ni dünya mirası listesine ekledi.
Hollanda ve Almanya’nın başvurusuyla Karl Marx’ın Friedrich Engels’le beraber yazdığı ve neredeyse her dile çevrilmiş ve dünya çapında yayınlanmış olan eserler 19 ve 20. yüzyıldaki sosyalist, komünist ve diğer birçok devrimci hareketin gelişimine büyük katkılar sağladı. Marxizm birçok Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkesindeki özgürlük hareketlerine ilham kaynağı oldu.
Guevara’nın günlüklerini de içeren sekiz bin 197 sayfalık eser 1928-1976 arası süreçteki kendi devrimci eserleri, makaleler, gazete yazıları, biyografik ve kişisel materyalleri dışında farklı kişilerle ve ailesiyle olan yazışmalarını da içeriyor.
Bolivya ve Küba’nın başvurusuyla listeye eklenen eserlerin 431’i Guevara’nın el yazmaları iken, kalan 567 doküman onun hakkında olan yazılar. Dokümanların içinde Guevara hakkında ya da kendi eserleri olan filmler, mektuplar ve müze parçalarını içeren değerli ikonografik materyaller de bulunmakta.
Listeye ayrıca Türkiye’nin başvurusuyla Çelebi’nin gezi notlarını içeren Seyahatname’si de eklendi. İslam edebiyatının –belki de dünya edebiyatının- en uzun ve dolu seyahat açıklamalarını içeren eser Çelebi’nin 1640-1680 yılları arasındaki seyahatlerini içeriyor. Eser sadece sosyal ve ekonomik gözlemlerin yanı sıra din, kültür, rüya yorumu gibi alanların üzerinde durduğu için Osmanlı’nın dünya görüşünü kavrama olanağı sağlıyor.
Kaynak: bianet (25 Haziran 2013)