1. Yazmayı bir yaşam biçimi haline getir. Disiplinli ve kararlı ol. Yazarken internetten ve sosyal medya paylaşımlardan uzak dur. Sosyal ilişkilerini askıya al ve kendini yalnızlığa mahkûm et. Yazını bitirene kadar sevişme, televizyon izleme.
2. Genelde kitapsever ve iyi okuyucu ol. Çok ama çok oku. Yazmaya başlamadan önce klasik kitapları mutlaka oku. Klasik kitapları okumamışsan yazmaya başlama.
3. Yazacağın konuyu iyi belirle, iyi düşün, çok düşün. Önce plan yapmadan kafanda yaz. Yazacağın konuyla ilgili en az seçkin beş kitap oku. Yazarken bile okumanı sürdür. Dinlenmek için bile kitap oku. Ne yazıyorsan yaz; okuma yelpazesi roman, öykü ve şiir kitaplarından oluştur.
4. Felsefeyi öğren.
5. Yazarken düşlerine ve düşüncelerine gem vurma. Kendini ahlakla, yargılarla, yasalarla, geleneklerle, inançlarla sakın sınırlandırma. Toplumsal ve bireysel değerler, “Ne der?” sorusunu unut.
6. Yazına çok kısa cümleyle ve eylemle başla. Aforizmalardan kaçın. Basit ve yalın dili tercih et.
7. Hemen iddialı ve değişik yazı stilleri deneme. Bir stilin olması için de çaba gösterme. İçinden geldiği gibi yaz. Samimi ol.
8. Hayatın içinden, tanık olduğun ve sıradan konulardan yazmaya başla.
9. Yazını bitirdikten sonra hemen kimseye gösterme. Dışarı çık, arkadaşlarınla buluş, eğlen vs. 28 gün sonra yazını bir başkasının yazısını okuyormuş gibi içinden ve yüksek sesle olmak üzere iki kez oku.
edebiyathaber.net (18 Eylül 2014)