Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Umberto Eco’nun başyapıtı Gülün Adı’nı, Türkiye’nin polisiye edebiyattaki bir numaralı ismi Ahmet Ümit ile konuşuyor. “Mizah her zaman en etkili muhalefet ve eleştiri yolu olarak çıkıyor önümüze.” diyen Ahmet Ümit “Gülün Adı’ndaki buluş çok önemli. Basitmiş gibi algılanan polisiyeyi alıp, derinlemesine bir şekilde gülme meselesini, din, dinin karanlığını sayfalarca anlatıyor.” diye devam ediyor. Ümit, kendisi için önemli bir yazar olan Eco’nun, filmde uyarlanan romanı içinse “Gülün Adı’nı okuyun çünkü şahane bir polisiye roman okuyacaksınız. Ve birden zamanda yolculuk yapmaya başlayacaksınız. Kitabı okuduğunuz süre boyunca gülme, eğlence, bilgi, merak dolu anlar geçireceksiniz.” yorumunu yapıyor.
Kitapseverlerin büyük bir ilgiyle takip ettiği podcast serisi “Ben Okurum” yeni bölümünün odağına, İtalya’nın 20. yüzyılda yetiştirdiği en önemli entelektüel olarak kabul edilen yazar, felsefeci, akademisyen Umberto Eco’nun başyapıtı Gülün Adı’nı alıyor. 1980 yılında yayımlanan romanında Eco, o güne kadar biriktirdiği Orta Çağ, Hristiyanlık, estetik, göstergebilim alanındaki bilgilerini alıp bir polisiye roman örgüsünün içine oturtuyor. Deniz Yüce Başarır, başrollerinde Sean Connery ve Christian Slater’in oynadığı 1986 yılındaki film uyarlamasıyla da hakkında çokça konuşulan, dünyanın en çok satan romanlarından biri olan Gülün Adı’nı, Türkiye’nin polisiye edebiyatın ve suç romanlarının usta kalemi Ahmet Ümit ile konuşuyor. Söz konusu, Eco gibi çok yönlü bir kültür adamı ve onun ufuk açıcı romanı olunca, Başarır’ın seçtiği alıntılarla renklenen sohbet mizahtan iktidara, korkulardan kitaplara kadar uzanıyor.
Sohbetle bilgiyi buluşturan “Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Ahmet Ümit “Umberto Eco gibi insanlar umudu artıran, ufuk açıcı, hayatın kalitesini fark etmemizi sağlayan insanlar. Benim için kıymetli bir insan.” yorumunu yapıyor ve sözlerine “Bazı insanlar var sadece yazdıklarıyla değil, hayatlarıyla da esinleyici oluyorlar. Umberto Eco da onlardan biri. 48 yaşında roman yazıyor ve dünyanın en önemli romancılarından biri oluyor.” diyerek devam ediyor. “Tek tip düşünce, sadece inanca bağlı yaşam, tek adam, tek dil, tek din, tek bayrak, bu teklik meselesi dünyanın en korkunç meselesidir. Bir toplumu batırmak için daha elverişli bir yol yoktur.” diyen Ümit, romandaki kütüphanenin bu anlamda çok önemli bir figür olduğuna dikkat çekerek “Kütüphane niçin vardır? Bilginin paylaşılması için. Fakat buradaki kütüphane kapatılmış, insanların paylaşımına yasaklanmış. Çünkü bilgi ortaya çıktığı zaman o skolastik yıkılıyor. İnanç tartışılmaya başlıyor.” diye anlatıyor. Ahmet Ümit romanın karakterlerini ise “Gülün Adı’ndaki William ve çömezi Adso karakterleri tümüyle dedektif geleneğine uygun. Eco, Sherlock Holmes ve Watson’dan yola çıkmış, ama kişilik özelliklerini değiştirmiş. Esas kıymetli olan, bu iki karakteri Ortaçağ’daki çatışmanın ortasından çıkarmış olması.” şeklinde yorumluyor.
Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.“
Deniz Yüce Başarır hakkında
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Geçtiğimiz yıl mart ayında bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor.
edebiyathaber.net (23 Nisan 2021)