“Akan Beden Performans ve Konuşma Dizisi” 5 Mayıs Cuma akşamı Sanat Kritik’te ikinci oturumuyla devam ediyor.
Performistanbul iş birliğiyle yapılacak oturumda, 18.00’de İ. Ata Doğruel ile “Müzede Uzun Süreli Performans” başlıklı ve 19.00’da ise Ekin Bernay ile “Dışarıdan İçeriye: Yurt Dışından Türkiye’ye” başlıklı söyleşi yapılacak. Her iki sanatçının da işleri Sanat Kritik’te aynı gün saat 14.00’ten itibaren izlenebilecek.
14 Nisan akşamı gerçekleşen birinci oturumda, Orhan Cem Çetin’in ve İnsel İnal’ın birer performans kaydı eşliğinde, Amira Akbıyıkoğlu Arzık’ın da katılımıyla 90’larda performans sanatını konuşulmuştu. Program kaydı yakında YouTube’da olacak.
Bilgi için: [email protected] veya 0544 670 98 74
Sanatçı Biyografileri
Ata Doğruel
1991 doğumlu Ata Doğruel, İstanbul merkezli bir performans sanatçısıdır. Soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlara odaklanır ve uzun süreli performanslarla fiziksel ve zihinsel sınırlarını zorlayarak hayata dair fikirlerini ortaya koymaya çalışır. Hukuk okumaya başladığı Koç Üniversitesi’nde bu bölümü son sınıfta bırakarak aynı üniversitenin Medya ve Görsel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. Sanatçının önceki çalışmaları arasında; 48 saatlik, 9 günlük, 13 günlük, 28 günlük ve 40 günlük kesintisiz performanslar bulunmaktadır. Uzun süreli performansları ile; sanat/hayat ayrımını ortadan kaldıran Doğruel, anlam arayışını sürdürmek için performans sanatını bir araç olarak kullanır. Üzerinde çalıştığı başlıca konular arasında; ‘insan zihni ve sınırları’ ile, ‘birey ve toplum ilişkisi’ ön plandadır.
Ekin Bernay, Roehampton Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Dans Hareket Psikoterapisi aldıktan sonra klinik çalışmalarını dans hareket terapisti olarak sürdürdü. Yetişkinlerin ruh sağlığı, otizm, ilkokul dönemindeki ve mülteci çocuklarla çalışma konularında deneyim kazandı. Bernay, canlı sanat pratiğinde, dans hareket terapisi bulgularını performatif atölyeler aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve birleştirmek için çalışıyor. Sanatçının çalışmaları, performans sanatının iyileştirici niteliklerine odaklanırken, pratiğinde Bernay, izleyiciyi yönlendirmek için metin, ses ve koreografik durumları kullanıyor. Ekin Bernay, Performistanbul tarafından temsil edilmektedir. Son performansları arasında; Kalp, Küratör: Simge Burhanoğlu, Siyah Beyaz ve Performistanbul iş birliğiyle, Siyah Beyaz (Maslak), İstanbul (2022), ATLAS, V&A Museum, Performistanbul iş birliğiyle, V&A Friday Late kapsamında, performans Londra (2021), The Problem, Performistanbul ile, “Where Time Thickens II” kapsamında, UK Mexican Arts Society, Londra (2021), (RESILIENT RESPONSES: REPAIR AND RESTORE, Tate, çevrim içi performans (2021), [HOMEWORK 4], Block Universe kapsamında, Çevrim içi ( 2020), [HOMEWORK 3], Performistanbul ile, Londra (2020), Where is home?, OnCurating Project Space, Zürih (2019), [HOMEWORK X] – WORLBMON, [HOMEWORK] Serisi, Performistanbul ile, 16. İstanbul Bienali Kamusal Alan Programı kapsamında, WORLBMON Güneş Terkol ve Güçlü Öztekin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Istanbul (2019), Listen, A Walk From Babel, Tate Modern to Tate Exchange, Londra (2019), [HOMEWORK 2], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 1], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 0], Performistanbul ile, Londra (2019), Where is home?, Küratör: Naz Balkaya, Episode 1. No Worries Re- Enactment In- Flux, Enclave Lab, Londra (2018) Ne İstiyorsun?, İhtiyaç:Sen, 672 Saat Canlı Süreç kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı, Istanbul (2018), Burn Like The Sun during House of Wisdom Sergisi, Kolektif Çukurcuma iş birliğiyle (Naz Cuguoğlu & Mine Kaplangı), Berlin (2017), 9 Taş, Yeniden Bak kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Pera Müzesi, Istanbul (2017). Annem ile Ben, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Yer Istanbul, İstanbul (2016), Nirvana Project, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, İstanbul (2015) and Far From the Norm In No Form Orator, Sadlers Wellsn, Londra (2015).
edebiyathaber.net (5 Mayıs 2023)