Felsefe ve edebiyatı günlük yaşamın içinden temalarla ve günlük yaşamın diliyle sadelikle anlatan Alain de Botton eserleriyle Everest Yayınları’nda.
İsviçre doğumlu İngiliz yazar; aşk, mutluluk, seyahat, statü, mimari, inanç ve anlam arayışı gibi evrensel konuları ustalıkla işlerken etkileyici, derin ama bir o kadar da anlaşılır bir üslup kullanarak geniş okur kitlelerine hitap ediyor.
Mutluluğun Mimarisi
Mutluluk üzerine sık sık düşünsek de içinde bulunduğumuz ortamla, çevremizdeki yapılarla ve mekânlarla ilişkisini genelde göz ardı ederiz. Kuzey Avrupa’dan Japon ve İslam mimarisine kadar çeşitli coğrafyalarda ortaya çıkmış mimari üslupları inceleyen Alain de Botton, Mutluluğun Mimarisi’nde bu ilişki üzerinde duruyor. Bulunduğumuz yerin kişiliğimizi büyük ölçüde etkilediğini savunurken, mimariyi, potansiyelimizin hatırlatıcısı olma işleviyle de ele alıyor.
Mutluluğun Mimarisi, mekânsal kurgunun insanın düşünsel yapısı ve sağlığıyla bağı üzerine düşünmek için bir kılavuz.
Ateistler İçin Din
Bir ateist, dinlerle ilişkisini nasıl kurabilir? Kendi de bir ateist olan Alain de Botton, Ateistler İçin Din’de bu soruya, dini görünen her şeyden kaçmak yerine onlardan ilham almaya çalışmak mümkündür, diye cevap veriyor: De Botton’a göre dinler, modern hayatın düzenlenişinde bir kaynak olarak kullanılabilir; dinlerin yüzyıllardır topluluklar oluşturabilmek, birlik hissi verebilmek, bireyler arası ilişkileri düzenleyebilmek, duygusal ihtiyaçlar için kurumlar yaratabilmek gibi özellikleri, seküler yaşamda örnek alınabilir.
Ateistler İçin Din, modern hayatta dinin yerine yönelik alternatif bir bakış, ateistler için kullanışlı bir kılavuz sunuyor.
Felsefenin Tesellisi
Tüm dünyada milyonlarca okura yaşamın farklı veçheleri üzerine düşünce kılavuzları sunan Alain de Botton, bu kez gündelik dertlerimizin çözümleri için felsefeye işaret ediyor. Aşk acısı, parasızlık, anksiyete, yetersizlik… Tüm bu sorunlarla başa çıkabilmek için felsefe tarihinin köşe taşlarına; Sokrates, Epikuros, Seneca, Montaigne, Schopenhauer ve Nietzsche’nin yaşam ve yapıtlarına bakmaya çağırıyor bizi.Felsefenin Tesellisi, modern insanın sıkıntılarını düşünme ve anlamlandırma süreçlerinde uzanabileceği yollara işaret eden felsefi bir yol haritası.
Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir?
Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir? düşüncelerimizi sarsacak ve yaşamımıza dokunacak bir deneyime davet ediyor bizi. Alain de Botton ustalıkla ördüğü bu anlatıda, Marcel Proust’un sadece edebi bir deha değil aynı zamanda insan yaşamının derinliklerini kavramaya yönelik bir rehber olduğuna işaret ediyor. De Botton, Proust’un eserlerindeki fikirleri bir hayat kılavuzunun temelleri olarak ele alıyor. Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir? hem edebiyatın büyüsüne kapılmaya hem de kişisel bir serüvene, kendi yaşam hikâyemizi yeniden yazmaya çağırıyor bizi.
“Eleştiri, biyografi, edebiyat tarihi ve Proust’un başyapıtı için bir okur rehberi olmasının yanı sıra, Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir? kelimenin tam anlamıyla bir kişisel gelişim kitabı. Tanrım; hayatınızı bile değiştirebilir.”
–New York Review of Books
Havalimanında Bir Hafta
Gündelik hayatın felsefesini tartıştığı kitaplarıyla dünya çapında büyük bir okur kitlesi edinmiş olan Alain de Botton, bu kez medeniyetimizin vitrini olarak gördüğü havalimanlarını keşfe çıkıyor. Dünyanın en işlek ve modern havalimanlarından birinde bir hafta yaşıyor; elindeki sınırsız giriş izniyle terminalin altını üstüne getiriyor. Bu havalimanı ziyareti, yazarın teknolojiye duyduğumuz sadakatten doğayı nasıl da tahrip ettiğimize, karşılıklı iletişimimizden seyahat etmeyi romantikleştirmemize kadar pek çok konu üzerinde düşünmesine imkân sağlıyor. De Botton, havalimanında uzun uzadıya vakit geçirmenin, tahmin edilenden çok daha aydınlatıcı bir faaliyet olduğunu, akıl dolu ve esprili bir yolla gösteriyor. De Botton’un izlenimleri, ünlü fotoğrafçı Richard Baker’in gözünden karelerle ete kemiğe bürünüyor.
“Merak ediyorum, De Botton hayatında hiç sıkıcı bir cümle yazmış mıdır acaba?”
–Jan Morris
“De Botton’un bu hediyesi, nasıl yaşadığımızı ve bir şeyleri nasıl değiştirebileceğimizi düşünmeye teşvik ediyor.”
–The Times
Haberler: Bir Kullanma Kılavuzu
Tüm dünyanın, günlük hayatın altındaki felsefi mekanizmaları anlaşılır bir dille çözümlediği kitaplarıyla tanıyıp sevdiği Alain de Botton, bu kez haberleri mercek altına alıyor. Politika, Dünyadan Haberler, Ekonomi, Ünlüler, Felaket, Tüketim gibi başlıklar altında haberlerin nasıl okunabileceğine dair bir kılavuz sunuyor. Her gün maruz bırakıldığımız bu bilgi yığınının gerçeklik algımızı nasıl şekillendirdiğine ve nasıl analiz edilmesi gerektiğine işaret ediyor.
“Gelin görün ki garip bir şekilde, haberlerin saat başı önümüze koyduğu sözcükler ve imgeler hakkında bize eğitim vermeye kimse pek yeltenmez. Othello’nun konusundan ne anlam çıkarılacağını bilmenin, New York Post’un ön sayfasının nasıl çözümleneceğini bilmekten daha önemli olduğu düşünülür. (…) Verilen haberlerin gerçeklik algımızı etkilemekte ve ruh halimizi (burada ruh kelimesi herhangi bir doğaüstü çağrışım içermez) şekillendirmekte nasıl şiddetli bir etkisi olduğu bize asla sistematik olarak anlatılmaz.”
Seyahat Sanatı
Alain de Botton’ın Seyahat Sanatı, sadece bir yolculuk kitabı değil, aynı zamanda bir dünyayı keşif ve içsel dönüşüm rehberi. Yazar, aralarında Flaubert, Edward Hooper, Wordsworth ve Van Gogh’un da bulunduğu bir dizi sanatçı, yazar ve düşünürün de yardımıyla seyahatin güzel manzaralar görmekle ilgili olmadığını, aynı zamanda ruhsal ve kişisel bir yolculuk olduğunu ortaya koyuyor. Anekdotları, felsefeyi ve sanatı ustaca bir araya getirerek seyahatin dönüştürücü doğasına dair değerli bakış açıları sunan Botton, zeki ve samimi üslubuyla okurları seyahat sanatını yeniden keşfetmeye ve yolculuklarında daha derin anlamlar aramaya davet ediyor.
“Dikkati yolcunun içine dönük, yolculuğun dışına değil. Bilincin içine yapılan bir gezinti. Seyahat Sanatı’na rehberlik eden bir hayalet varsa bu Marco Polo’nun değil, Marcel Proust’un hayaletidir. Diğerlerine benzemeyen, zarif ve incelikli bir eser.”
–Colin Thubron, The Times
Aşk Dersleri
Tüm dünyada aşk, seyahat, mimari ve edebiyat üzerine yazdığı denemeleriyle tanınan Alain de Botton yazın hayatına Aşk Üzerine adlı bir romanla adım atmıştı. Bundan yirmi yıl sonra yayımlanan devam kitabı Aşk Dersleri, bambaşka coğrafyalarda dünyaya gelen, birbirlerine âşık olup evlenen Rabih ve Kirsten’in hikâyesiyle tam da masalların bittiği yerde başlayanmodern ilişkilere ayna tutuyor. Kavuşana dek gerçek olamayacak kadar mükemmel görünen insanlar; birlikte atlatılan badireler, küsmeler ve barışmalar, sırlar, sabırsızlıklar, tahammülsüzlükler, giderek bir zalime dönüşen partnerler ve tüm bunlar yaşanırken yıllar boyu aşkı canlı tutma sanatı…
Aşk Dersleri, benzer deneyimleri olanlara yalnız olmadıklarını hatırlatıyor; uzun vadeli bir ilişkinin romantik hülyalardan uzak seyrini tüm karmaşasıyla gözler önüne seriyor.
Aşk Üzerine
Aşk Üzerine, tüm dünyada aşk, seyahat, mimari ve edebiyat üzerine yazdığı denemeleriyle tanınan Alain de Botton’un, henüz yirmi üç yaşındayken yayımlanmış ilk kitabı. Paris-Londra arası tarifeli bir uçuşta başlayan bu romanda yaşları, eğitim düzeyleri, toplumsal konumları benzer iki genç tesadüf eseri tanışır, birbirlerinden hoşlanır, görüşmeye başlarlar. Zamanla ilişkileri derinleşir, hayat artık iki kişiliktir… Fakat taze aşkın kelebekleri kanatlarını çırpmaz olduğunda, gözlerdeki tozpembe perde aralandığında ne olacaktır? Aşkı ayakta tutmak mümkün müdür?
Alain de Botton Aşk Üzerine’de modern zamanların en çok kafa yorulan meselelerinden biri olan romantik ilişkilere, düşün dünyasının olanakları ve yöntemleriyle yaklaşıyor; filozof ve düşünürler de bu yolsa yazara eşlik ediyor. Kurmacanın kurgu dışı yazınla iç içe geçtiği Aşk Üzerine, hemen herkesin hayatında en az bir defa içine düşüp çırpındığı o malum ruh hallerine ışık tutuyor; yeni âşıklara, aşk acısı çekenlere yeni bakış açılarıyla yüklerini hafifletmenin yollarını sunuyor.
Alain de Botton
(20 Aralık 1969, Zürih), İsviçreli yazar. Harvard Üniversitesi’nde başladığı felsefe doktorasını yazarlık kariyeri için yarım bıraktı. Londra’da açılan School of Life’ın (Hayat Okulu) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Ayrıca mimari bir organizasyon olan Living Architecture’ın da (Yaşayan Mimari) yöneticilerindendir. Kitaplarında edebiyat ile hayatı başarıyla yorumlayan ve çeşitli kavramları felsefi tarzda işleyerek onları gündelik yaşamla ilişkilendiren Alain de Botton, halen Londra’da yaşıyor.
Dünya çapında günümüzün en sevilen yazarlarından olan Alain de Botton’un bütün kitapları yayınevimiz tarafından yayımlanmaktadır