MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün düzenlediği Çarşamba Seminerleri’nde bu 25 Kasım Çarşamba 11:00’de #Görselİletişim teması ile Albert Ali Salah yer alıyor.
Başta ‘yapay zeka, biyometrik’ olmak üzere pek çok konuda özgün araştırma ve yayınları olan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde ‘Bilişsel Bilimler/Cognitive Science’ Yüksek Lisans Programı Koordinatörü olarak görev yapan Albert Ali Salah’ın “Yapay Zeka ve Mekânsal Bellek” başlıklı sunuşunun tanıtım metninden:
“Bilişsel bilim ve sibernetiğin doğuşundan bu yana yapay zeka amaçları, yöntemleri ve ürettikleri açısından epey değişti. Günümüzde yapay zeka gerçekliğe ulaşma yolu olarak gerçekliği yaratma fikrini halen temel alarak, beynin ve insan zekasının prensiplerini ortaya koymak için, öğrenen, uyum sağlayan, hatırlayan sistemler gerçekleştirmeyi hedef alıyor. Bu sistemler gündelik hayata çeşitli şekillerde girmeye başladıkça yavaş yavaş insanın yapay uzantıları haline geliyorlar. İnternet’te kullandığımız arama motorları bunun bir örneği, bilgiye ulaşmak için bu teknoloji artık doğal bir uzantımız haline geldi. İnsan belleğinin doğası her ne kadar güvenilmez olsa da, bilgisayarın veya bir gün ulaşmayı hedeflediğimiz yapay zekanın belleği ile karşılaştırıldığında bazı üstün yanları olduğunu görüyoruz. Özellikle yapay zekanın temelindeki bilgiyi arama ve yeni kavramlar öğrenme becerilerinin insanda bambaşka şekillerde gerçekleştirildiğini fark ediyoruz. Soyutlamada insanın bilgisayara kurduğu üstünlük örneğin mekan algısında kendisini net bir şekilde gösteriyor. Fakat bilgisayarların da kendilerine has üstün yanları var. Toplumun belleğine ve bu belleğin tarihsel akışına bakarsak, yavaş yavaş insan ve bilgisayar belleğinin birleşmeye başladığını söyleyebilir miyiz?”
Yer: MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu
edebiyathaber.net (23 Kasım 2015)