Albinizm Derneği’nin hazırladığı “Albinizmli Bir Çocuk Yetiştirmek” h2o kitap etiketiyle yayımlandı.
Albinizm bir hastalık değildir. Albinizm bir genetik durum ve farklılıktır. Bu farklılık kendini, en açık şekliyle, göz, ten ve saçta pigment eksikliğiyle gösterir. Kaşları ve kirpikleri dahi beyaz olan insanların diğer insanlardan tek eksiği nesnelere rengini veren (pigment-renklendirici) moleküllere genetik olarak tamamen ya da kısmen sahip olmamalarıdır.
Son derece doğal ama bir o kadar da istisnai olan bu genetik durum, albinizmle ilk kez karşılaşan pek çok aileyi ve yakınlarını, bu konudaki bilgisizliğin neden olduğu, karamsarlığa sürüklemektedir. Bu durumu bizzat yaşayan albinizmli çocuk sahibi aileler ve albinizmli yetişkinlerin girişimi ile kurulan Albinizm Derneği, albinizmli çocuğu ya da yakınları olan aileler için ışık olduğu gibi, yayınlanmasına büyük çaba harcadığı bu kitap ile aynı zamanda az gören çocuklar ve yetişkinler için de rehber olabilecek bir bilgi dağarcığının sunulmasına hizmet etmekte.
Albinizmin bir diğer önemli dışavurumu da kişinin boyut ve derinlik algısını olumsuz etkileyen ileri derecede görme bozukluğu, göz titremesi ve ışığa karşı duyarlılıktır. Kişinin yaşamı tanımaya başladığı çocukluk dönemi ve ilk yaşlarında özellikle etkili olan bu durum, uygun eğitim ve göz için doğru yardımcı araçların kullanımıyla baş edilemez bir olumsuzluk olmaktan çıkabilmektedir.
Albinizmli Bir Çocuk Yetiştirmek, özellikle ilk dönemlerinde albinizmli bir çocuk yetiştirirken, ailelere ve çocukla ilgili herkese rehber olması için hazırlandı.
edebiyathaber.net (18 Şubat 2015)