Ali Rıza Gelirli’den “İdeolojisiz” | Ahmet Zeki Yeşil

Temmuz 15, 2024

Ali Rıza Gelirli’den “İdeolojisiz” | Ahmet Zeki Yeşil

Ali Rıza Gelirli, deneme türündeki yeni kitabı “İdeolojisiz” ile okurlarının karşısında. Sancı Yayınları tarafından basıma hazırlanan kitap 193 sayfa olup, 52 yazıdan oluşuyor. Gelirli yazılarında, ideolojinin insanları bir araya getiren güçlü bir tutkal olduğunu, kendisini her derdin ilacı gibi takdim eden ideolojinin acı çeken insanlara ihtiyaç duyduğunu, bu hayatta acı çeken insandan daha tehlikelisinin bulunmadığını yalın bir dille anlatıyor. Bu arada, ideolojilerden kaçarak bir hayat oluşturmanın neredeyse imkansız bir şey olduğunu bilmesine karşın yine de ideolojisizlik peşinde olduğunu vurguluyor.

Kapak tasarımı Ali Kaya ait olan kitabın arka kapak yazısı özetle şöyle:

“Toplumumuz hasta! İdeolojilerin müsebbibi olduğu ‘tutulmamış yaslar, dilenmemiş özürler’ var. Tutulmamış tüm yaslarını tut; dilenmemiş tüm özürlerini dile. Hastalığımız, tutulmamış yaslardan; dilenmemiş özürlerden geliyor zira. … Evet, dünya adaletsizlik tarafından yönetiliyor. Bu bir gerçek, zira dünya ideolojiler tarafından yönetiliyor.” 

Ali Rıza Gelirli “İdeolojisiz” de, denemenin en önemli özelliği olan samimiyeti elden bırakmadan duygu, düşünce ve görüşlerini okuruyla paylaşıyor. Kendisinden yola çıkarak içinde yaşadığı toplumu ve hatta coğrafyayı anlatıyor, anlatmakla kalmıyor sorguluyor.

“İdeolojisiz” de konu başlıkları kapsamında neler yok ki… Örneğin “Kesin Bilgi” başlıklı ilk yazıda “Etik ve vicdan” konusu vurgulanmış. Ardından gelen diğer yazılarda ise insanlık, demokrasi, özgürlük, umut, sanat, akıl, hayat, yalnızlık, sevgi, ölüm, milliyetçilik, alevilik, çocukluk, aile, adalet ve eğitim gibi birçok tema görüyoruz. Aralara serpiştirilmiş aforizma benzeri cümleler mizahın esintisini taşıyor okurlara. Biraz felsefi biraz psikolojik ne derseniz deyin, okuru yormayan denemelerde alıntı sözlere de rastlıyoruz.

“İdeolojisiz” sıkılmadan okuyacağınız ilginç bir kitap. Online kitap sitelerinden ve Kartal Hasat Sanat Atölyesinden temin edebilirsiniz.

edebiyathaber.net (15 Temmuz 2024)

Yorum yapın