Şiir, roman ve öyküleriyle tanınan Altay Öktem’in çocuklar için yazdığı “Sihriâlem Geçitleri” dizisinin ilk kitabı Çalılar Diyarı, 9 yaş ve üzeri tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bazı arkadaşlıklar vazgeçilmez olduğu kadar zorlayıcıdır da. Berk için Çağıl’la arkadaş olmak da böyle bir şey. Hem zengin bir hayal âlemine dalmak, hem kendini çok özel ve seçilmiş hissetmek, hem de ürktüğü konuların üstüne gitmek demek. Ancak, kaybolan çocuklar yüzünden, kasabada kimse tedbiri elden bırakacak gibi değil. Çağıl, bu karamsar havayı dağıtmak istermiş gibi, Berk’i korulukta yaptığı göz kamaştırıcı çalı eve davet ediyor ve… Garigya’nın kapısı, gizemlerle ve tehlikelerle dolu bir maceraya doğru savrulurcasına açılıyor!
Altay Öktem, ilk kez 2010’da kaleme aldığı bu romanda, çocukları dayanışma, dostluk, kararlar ve sorumluluk üzerine düşündüren, tek solukta okunacak bir hikâye anlatıyor.
Çalılar Diyarı – Sihriâlem Geçitleri 1, 9 yaş ve üzeri tüm çocuklar için Can Çocuk raflarında!
“‘Eğer bir insan yaşadığından kuşku duyuyorsa, hiç kimse onun gerçekten yaşadığını kanıtlayamaz,’ dedi Çağıl.”
***
“Rüyasında da, kanatları bütün gökyüzünü kaplayan o parlak, siyah kargayı gördü. İki yanı dantelle kaplı, önünde ve arkasında biçimsiz birer düğüm olan kocaman bir örtü gibiydi bu karga.
Ürkütücü olduğu kadar büyüleyiciydi de. Güneş sağdan vuruyor, kanadına ve
sırtına gümüşi parıltılar yayılıyordu. O dev gövdenin sağ yanındaki siyah dantelleri işleyen hamarat el, aralara bir miktar sarı ipek katmıştı sanki. Gagasının sağ yanı, saray sofralarındaki altın işlemeli bir kaşık gibiydi. Sol yanıysa kısmen solgundu.”
***
“İsteğe bağlı bir şey değil ki bu Berk. İstesen de istemesen de biz arkadaşız. Benimle darılırsan, dargın arkadaşlar oluruz. Beni artık hiç sevmezsen, sevmediğin bir arkadaşın olurum. Yani bu arkadaşlıktan kurtulamazsın!””
***
“‘Sihirli Kapı da ne?’ diye merakla sordu Sacit.
‘Sizin de içinden geçerek buraya geldiğiniz çalı ev,’ diye cevapladı dev.
‘Çalı evin bir tarafı sizin dünyanıza açılıyor, bir tarafı da Garigya’ya.’”
Altay Öktem 1964 yılında İstanbul’da doğan Altay Öktem, Kuleli Askeri Lisesi’nden sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İlk şiir kitabı Eski Bir Çocuk’u, Sukuşu, Beni Yanlış Öptüler Aslında, Çamur Şiir, Her Şey: Oda Kırbaç Ayna, Dört Kırıtık Opera, Sokaklar Tekin Değil, Parça Tesirli, Fazla Elli adlı şiir kitapları izledi. Denemelerini Hayat Bazen Çentiklidir ve İçimde Bir Boşluk Var adlı kitaplarda toplayan Öktem, 1988 Ali Rıza Ertan, 1989 Akademi Kitabevi, 1991 Yaşar Nabi Nayır, 1995 Orhon Murat Arıburnu, 2000 Cemal Süreya ödüllerine değer görüldü. Şeytan Aletleri adlı kitabında fanzinler, fotokopi afişler ve demoları inceledi. Genel Kültürden Kenar Kültüre: 101 Fanzin adlı seçkisi ve Şehrin Kötü Çocukları adlı fanzin şiir antolojisi yayımlandı. Sonsuz Sıkıntı adlı öykü kitabının yanında Filler Çapraz Gider, Tanrı Acıkınca, Bu Kitaptan Kimse Sağ Çıkamayacak, O Adam Babamdı ve Thomas Düşerken adlı romanları kaleme alan yazar, çocuklar için yazdığı “Sihriâlem Geçitleri” dizisinde farklı diyarların ve maceraların hayallerini kuruyor. Fantastik ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin (FABİSAD) kurucu üyelerinden olan Altay Öktem, yazarlıkla birlikte doktorluk mesleğini sürdürüyor, eşi şair Deniz Durukan’la birlikte İstanbul’da yaşıyor.
edebiyathaber.net (29 Ocak 2018)