“Altüst Edilen Tarih: Sosyal Medya ve İnternet Tarih Anlayışımızı Nasıl Etkiledi?” raflarda

Temmuz 15, 2024

“Altüst Edilen Tarih: Sosyal Medya ve İnternet Tarih Anlayışımızı Nasıl Etkiledi?” raflarda

Jason Steinhauer’ın Altüst Edilen Tarih: Sosyal Medya ve İnternet Tarih Anlayışımızı Nasıl Etkiledi? adlı kitabı, The Kitap Yayınları tarafından Şafak Tahmaz çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İnternet çağıyla birlikte hız, doğrululuktan; viral olmak ise öğrenmekten daha önemli hâle geldi.  İnternet; tarihimizi, geçmişimizi ve toplumumuzu kökünden değiştirdi. Zaman alan, uzman  merkezli, içsel olarak değerli modeli kullanan akademik tarihçiler; anında tatmin edici,  kullanıcı merkezli e-tarih karşısında geri plana itiliyor. Steinhauer, bu kitapta Wikipedia’dan  Facebook’a, TikTok’tan Instagram’a kadar sosyal medyanın kullanıcı merkezli deneyimi nasıl  en üst düzeye çıkardığını tartışıyor, okurları internet ortamında iken üzerinde “tarih” etiketi  bulunan bilgileri tüketirken bilinçli olmaya çağırıyor. Bunu yaparken internet ve sosyal medyanın yükselişinden bu yana geçen yirmi yılda, tarih yazımı pratiğindeki erozyonu metodik olarak inceliyor.
Steinhauer, Altüst Edilen Tarih’te teknolojinin etkilerini ve toplumları sarsma kapasitesini yakından tecrübe ettiğimiz günümüzde sosyal ağların geçmişe dair anlayışımızı nasıl  değiştirdiğini daha iyi anlamak için “e-tarih” evreninin röntgenini çekiyor. E-tarih ile hangi  amaçların güdüldüğünü, görünürlük elde etmek için hangi taktiklerin kullanıldığını, internet  kullanıcılarının nasıl daha iyi birer çevrimiçi tarihsel bilgi tüketicisine dönüştürülmek istendiğini derinlemesine analiz ediyor.
Kendisini “profesyonel tarihçi, kamu tarihçisi” ifadeleriyle tanımlayan Jason Steinhauer’ın kaleme aldığı Altüst Edilen Tarih, ilham verici ancak bir o kadar da rahatsız edici bir kitap.

edebiyathaber.net (15 Temmuz 2024)

Yorum yapın