Amerikan kırsalından manzaralar: “Knockemstiff”

Temmuz 5, 2024

Amerikan kırsalından manzaralar: “Knockemstiff”

Donald Ray Pollock’ın Knockemstiff adlı kitabı İthaki Yayınları tarafından Avi Pardo çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Köylü doğup basit bir işçi hayatı yaşadıktan sonra emekliliğinde yazdığı Knockemstiff’teki öykü­lerle elli yaşında PEN/Robert Pingham Ödülü’nü kazandı Donald Ray Pollock. Daha sonra 2012’de Guggen­heim Bursu’na da layık görülen Pollock, Düş Yakamdan Şeytan adlı ilk romanıyla öykü kitabın­da anlattığı memleketini okurla­ra daha da etraflıca göstererek, Amerikan Güney Gotiği ve taşra anlatısında eşsiz bir yer elde etti.

Ortabatı Amerikan kasaba­sının olağanca sertliğini ve hü-zünlü sıradan insanlarını, ruhla­rına nüfuz eden her tür kir pas­tan arındırarak unutulmaz bir anlatıyla ortaya ko­yar Pollock. Altmışların ortalarından doksanla­rın sonlarına uzanan bir zaman diliminde yaşadığı, karakterleriyle birbirlerine zin­cirlenen öykülerinde kendi dün­yasını, Ohio’daki Knockemstiff’i yazarak edebiyat haritasına ger­çek bir hayal diyarı bağışlar.

Tozun toprağın, patlak las­tiklerle kırık kaportaların, gres yağlı mermilerin, inançlı sarhoş­ların, küfür kıyametin, ana ba­balarla kardeşlerin, her türden köylüyle işçinin kurnaz zekâları, çapraşık ahlaki değerleri ve kap­kara mizahıyla hâl-i pürmelali.

“Belki umutlu ve yaşam enerjisi yüksek bir Raymond Carver ya da tan­rısız bir Flannery O’Connor – ama Pollock hiç kimsenin gölgesi değil. Güçlü bir yetenek iş üstünde.” — KATHERINE DUNN

“Ürkütücü, kasvetli, tavizsiz ve matrak… Amerikan kurgusu ne kadar çiğ olabilirse. Unutulmaz bir deneyim.” — SAN FRANCISCO CHRONICLE

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2024)

Yorum yapın