Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi yeni rotaları ve yepyeni tasarımıyla raflarda yerini aldı.
Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi Mayıs 2022’de Vehbi Koç Ankara Araştırma ve Uygulama Merkezi (VEKAM) desteğiyle ve AnkaraAks iş birliğiyle; PinGOin, UrbanWalks ve Sivil Mimari Bellek Ankara’nın katkıları ve de hop! scooter sponsorluğuyla basıldı. İlkinde olduğu gibi kalıcı rotalar Ulus ve Çankaya aynı alan içinde farklılık gösteren güncellenmiş ve yeni noktalar ile yer aldılar.
Bir Lavahttps://www.edebiyathaber.net/ankara-kesif-haritasi-pusula/rla projesi olan Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi Haziran 2022’de Vehbi Koç Ankara Araştırma ve Uygulama Merkezi (VEKAM) desteğiyle ve AnkaraAks iş birliğiyle; PinGOin, UrbanWalks ve Sivil Mimari Bellek Ankara’nın katkıları ve de Hop! Scooter sponsorluğuyla basıldı. İlkinde olduğu gibi kalıcı rotalar Ulus ve Çankaya aynı alan içinde farklılık gösteren güncellenmiş ve yeni noktalar ile yer aldılar.
Lavarla ekibi tarafından ilki 2017 yılında çıkarılan Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi Lavarla ve AnkaraAks iş birliğiyle basıldı. Harita, öncelikli olarak Ankara’da yaşayanların sonrasında ise ziyaretçilerin kente farklı açılardan bakmasını hedefliyor. Çankaya ve Ulus başta olmak üzere kent merkezinde yer alan mekanlara dair kullanıcısına farklı deneyimler öneriyor ve mekanları az bilinen ya da ilgi çekici detaylarıyla anlatıyor.
Ankara Keşif Haritası Pusula her yeni baskıda kullanıcıya farklı tasarımlar ve rotalar öneriyor. Pusula 2’de ilkinden farklı olarak iki yeni tematik rota yer alıyor. Düzenlediği kent yürüyüşleriyle bilinen Urbanwalks Ankara ekibi ile “Sivil Mimar Bellek Ankara” proje ekibinden akademisyen Umut Şumnu, 20 apartmandan oluşan “Alternatif Ulus” rotası ile haritaya katkı sağladılar. Lavarla ekibinden mimar Sema Çavdar’ın Atatürk Bulvarı boyunca sıralanan kent heykellerini içeren “Heykellerin Sürekliliği” de haritadaki bir diğer tematik rota.
Haritayı Ankaralı illüsratörlerden Rüya İğit çizdi. Haritanın renk paletini ise Füreya Koral’ın Anafartalar Çarşısı’ndaki 1964 tarihli seramik panosunun renkleri oluşturuyor. Haritanın grafik tasarımı ve düzenlemeleri ise Elif Dilan Nadir tarafından yapıldı.
Erişilebilir mekanların haritada işaretlenmesi için çalışan bir sosyal girişim olan PinGOin ise haritadaki noktaları erişilebilirlikleri bakımından değerlendirdi. Noktalardan; ortopedi engeli, görme engeli, çocuk ve hayvanlar için erişilebilir olanlar işaretlendi.
Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi, ilkinde olduğu gibi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) desteğiyle basıldı. Pusula 2’nin sponsoru ise Ankaralı girişimlerden hop! scooter oldu.
Ankara Keşif Haritası Pusula ile ilgili detaylı bilgiye ve satış noktalarına www.rotapusula.co adresinden ulaşabilirsiniz. Pusula’yı sosyal medyadan #rotapusula ve #kentinikeşfet etiketleriyle takip edebilirsiniz.
***
Lavarla, 2015 yılının Aralık ayında kurulan bir sosyal platformdur. “Ankara’da hayat var!” sloganıyla; Ankara, kent ve kentlilik odaklı yayıncılık yapar, sosyal hayatı canlı tutmak adına alternatif etkinlikleri duyurur, festivallere, tiyatrolara, müzelere ve çeşitli etkinliklere basın desteği sağlar ve Ankara odaklı projeler üretir. Tüm bunlarla birlikte Lavarla “bugünkü tarih anlatıcılığı” yaparak yarın için bir kent ve Ankara arşivi görevi görür.
AnkaraAks, yaratıcı endüstriler alanında çalışan stratejik tasarım stüdyosudur. Yaratıcı Endüstriler alanında tasarım, mimarlık ve planlama bağlamında odak üretirken, sosyal etkisiyle şehirleri farklı ölçeklerde yeniden düşünerek araştırma, oyunlaştırma metotları ile sürdürülebilir çözümler, stratejiler ve projeler geliştirir.
edebiyathaber.net (4 Ağustos 2022)