Nebi Sümer, Melike Sayıl, Sibel Kazak Berument’in derlediği “Anne Duyarlığı ve Çocuklarda Bağlanma“, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Psikoloji kategorisinde yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Psikoloji Bölümü profesörü Nebi Sümer, Türk Eğitim Derneği Üniversitesi Psikoloji Bölümü profesörü Melike Sayıl ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü profesörü Sibel Kazak Berument tarafından derlenen kitap, Türkiye’de bağlanma kuramına ilişkin çalışmalarda ihmal edilen erken döneme odaklanıyor.
Anne Duyarlığı ve Çocuklarda Bağlanma, Türkiye’de bağlanma kuramına ilişkin çalışmalarda ihmal edilen erken döneme odaklanıyor.
Kitap, TÜBİTAK tarafından desteklenen, yürütücülüğünü Prof. Dr. Nebi Sümer’in yaptığı “Çocuğun Gelişiminde Bağlanma, İlgi-Bakım ve Aile Dinamiklerinin Etkisi” başlıklı, TÜBİTAK-SOBAG projesinden hareketle oluşturuldu.
Nebi Sümer, Melike Sayıl ve Sibel Kazak Berument’in TÜBİTAK desteğiyle üç yıl boyunca yaptıkları çalışmada, annelerin duyarlık ve çocukların bağlanma düzeyini kart sınıflama yoluyla ölçen iki temel ölçme aracı olan Anne Davranışları Sınıflandırma Seti ve Bağlanma Davranışları Sınıflandırma Seti Türkçeye uyarlanıp, kapsamlı olarak inceleniyor. Türkiye’de bağlanma ve ebeveyn davranışları alanındaki araştırmalara ve uygulamalara değerli katkıda bulunacak el kitabı niteliğinde, önemli bir kaynak.
Bağlanma kuramının kurucusu John Bowlby çocuk ile onu büyüten yetişkin arasındaki bağın, duygusal gelişim üzerinde yaşam boyu süren etkisini tartışarak psikoloji alanında bir devrim yarattı. Bowlby’nin kuramı ve bağlanma araştırmacıları sayesinde, ebeveyn davranışları ile çocukların tepkileri arasındaki karmaşık ilişkileri anlamada çok büyük mesafe kaydedildi. Özellikle Batı ülkelerinde yapılan bağlanma araştırmalarına dayanarak çok sayıda ölçüm aracı ve uygulama yöntemi geliştirildi. Bağlanma kuramı yıllar içinde psikolojinin hem ebeveynler, hem araştırmacılar, hem de uygulamacılar tarafından doğrudan günlük hayata aktarılabilen en etkili kuramı oldu.
edebiyathaber.net (22 Eylül 2016)