1992’de Diyarbakır’da öldürülen Kürt Aydın Musa Anter’in (Apê Musa) yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan Yönetmen Aydın Orak’ın ilk uzun metraj sinema filmi “Asasız Musa” tamamlandı.
4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter’in doğduğu köy olan Zivinge’de çekilen filmde Anter’in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı. Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Selamo, Murat Toprak gibi oyuncuların rol aldığı “Musa Anter” karakterine filmde Şenay Aydın eşlik etti. Filmde Musa Anter’in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter de rol aldı. Geniş bir oyuncu kadrosu ile çekilen filmin sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor. Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter’in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi.
Yönetmen Aydın Orak film ile ilgili “Anter’in iç sesini, özlemlerini, bana yansıyan duygularını yaşadıklarıyla beraber filme aktarmaya çalıştım. Film sessiz bir çığlıktır. Bende ve Musa Anter’i tanıyan, duyan, bir makalesini okuyan herkeste Anter’den bir parça var. İşte film bu parçaların bir araya gelmesiyle ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Filmde Anter’in hayatının önemli süreçlerini bavul, fötr şapka, gibi simgelerle anlatmayı tercih etmesini Aydın Orak şöyle ifade ediyor; “Filmde her oyuncu, karakterimizin gerçek yaşadığı evinden tahta bavulunu alıp açar, içindeki fötr şapka ve pardösüsünü giyer, kitaplarını bavula yerleştirir ve o karakteri oynamaya başlar. Burada başrol bu simgelerdir. Filmde oyuncular değişir, mekan değişir, ama bu simgeler değişmez. Çünkü bunlar karakterimiz Musa Anter ile özdeşleşmiştir.”
edebiyathaber.net (31 Aralık 2013)